Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A képviselők és állami tisztségviselők 2020-as vagyonbevallása mellett február 1-jén lépett hatályba a 2021-es megemelt minimálbér, valamint a lakásfelújításokat támogató állami program. Ezek várható hatásait járta körül kollégánk ma reggel.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorának vendége volt.

A támogatások ígérete fokozza a felújítási kedvet? Fotó: depositphotosA támogatások ígérete fokozza a felújítási kedvet? Fotó: depositphotos

Korábbi cikkeinkben már részletesen beszámoltunk a Novák Katalin által még államtitkárként tavaly októberben belengetett programról, amely a lakásfelújításokat hivatott ösztönözni azáltal, hogy a 6 millió forintos, kedvezményes, maximum 3 százalékos éves kamattal, 10 éves lejáratra felvehető banki hitelnek akár a felét, azaz 3 milliót az állam jóváírja, amely következtében a havi törlesztőrészlet is megfeleződhet. A bejelentéskor még 2021. január 1-jére kilátásba helyezett indulás egy hónapot csúszott, így február 1-jétől igényelhető a hitel. E támogatási lehetőség megteremtésekor a kormány azt a GKI és a Masterplast által tavaly augusztusban készült tanulmányt vehette figyelembe, miszerint a hazai lakástulajdonosok 13 százaléka kívája 2021 végéig korszerűsíteni az otthonát - ez mintegy 500 ezer potenciális felújítást jelent., elsősorban családi házaknál, kisebb mértékben panellakásokban. Kérdés, a támogatás által kiváltott keresletnövekedés mennyivel hajtja majd fel az építőanyagok és építőipari szolgáltatások árát, valamint, hogy lesz-e elegendő szakember a kivitelezésre.

Egy hónapot csúszott a 2021-es minimálbér hatályba lépése is, az február 1-jétől havi bruttó 167 400, míg a garantált bérminimum 219 ezer lett - ez 4 százalékos emelést jelent. E kérdéskört is lapunk alaposan körbejárta. Így arra is rámutattunk, hogy ez a 4 százalék nemcsak az Európai Unió tagországaival összehasonlítva, hanem regionális összevetésben sem számít magasnak, a lengyelek és a szlovákok például több mint 7 százalékkal emeltek. Ráadásul pont az alacsonyabb jövedelmi kategóriákba tartozóknál a minimálbér emelése reálértéken nem hogy szinten tartást nem hoz, hanem még csökkenést is, hiszen ők nagyobb arányban fogyasztják az olyan árucikkeket, amelyek ára várhatóan emelkedni fog, mint például élelmiszereket, dohányárukat és szeszes italokat.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.