2p

Orbán Viktor nem emelt vétót. Az olajembargó egyelőre nem terjed ki a csővezetékes szállításra, azaz Magyarország továbbra is importálhat orosz kőolajat.

Részmegállapodásra jutottak az EU 27 tagállamának vezetői Brüsszelben órákig tartó tanácskozás után az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke éjfél után jelentette be, hogy a tárgyalások sikeresek voltak, azt állította, hogy az EU-ba irányuló orosz olajexport kétharmadát azonnal érintik az intézkedések, az év végéig pedig a 90 százalékát fogják.

Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A legvitatottabb elem, az olajembargó, amelyben Magyarország és Szlovákia vétóval fenyegetett. Ennek elkerülésére bekerült az a kitétel a szankciós tervezetbe, hogy az embargó csak a tankereken keresztül érkező orosz kőolajra terjed ki, a csővezetékesre azonban nem.

Azt is hozzátették, hogy az ellátás hirtelen megszakadása esetén azt vészhelyzeti megoldásokkal oldják meg, vagyis egy esetleges ukrajnai csősérülés (a szállítások leállása) nem jelenti azt, hogy a magyar olajhozzáférés megszűnik.

A csúcson más, egyetlen tagállam által sem vitatott intézkedésekben is megállapodtak, így például hogy kizárják a SWIFT rendszerből a Sberbankot és korlátozzák három orosz műsorszolgáltató uniós elérhetőségét, a háborús bűnnel gyanúsítható személyeket pedig szankcionálják.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!