Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Több hónapos csúszás után sikerült leadnia Sarka Katával közös cégük éves beszámolóját Rogán-Gaál Cecíliának. 

Egy Facebook-bejegyzésében már múlt héten jelezte a K-Monitor, hogy lassan az adószám törlésének veszélyével kell szembenéznie Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília közös cégének, mivel januárig sem sikerült leadniuk az éves beszámolót 2019-re vonatkozóan. Pedig a késlekedést nem magyarázhatják a koronavírus-járvánnyal, hiszen a kormány az éves beszámolók leadási határidejét május végéről szeptember végére módosította tavaly. Sőt, ha a hétfőn közzétett dokumentumokat nézzük, még a számokra sem lehet igazán panaszuk a tulajdonosoknak. Igaz, a korábbinál gyengébb évet zártak, viszont ez nem volt akadálya annak, hogy jókora osztalékot vegyenek ki a cégből, a Nakama & Partners Kft.-ből. 

A rendezvényszervezéssel foglalkozó társaságnak tavaly 498 millió forint árbevétele származott a korábbi 1,2 milliárd forint után. Az viszont, hogy pontosan mivel magyarázható ez a megbicsaklás, a kiegészítő mellékletből nem derül ki - semmilyen szinten nem részletezték ugyanis a bevételek összetételét. 

Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata (Forrás: Rogán-Gaál Cecília/Instagram) Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata (Forrás: Rogán-Gaál Cecília/Instagram)

A bevételek visszaesésével párhuzamosan jóval alacsonyabb szinten alakultak az anyagjellegű ráfordítások, 627 millió után 346 milliót könyveltek el, ellenben változatlan foglalkoztatotti létszám mellett többet költöttek személyi jellegűekre. Vagyis egyértelműen béremelés állhat ennek hátterében. 

A cég átlagos statisztikai létszáma ugyanúgy 7 fő volt 2019-ben, mint 2018-ban. Mivel a bérköltséget sem szerepeltették a kiegészítő mellékletben, csak becsülni tudjuk a cégnél jellemző átlagfizetést. A bérköltség jellemzően a személyi jellegű ráfordítások 80 százalékát teszi ki, vagyis bérköltség címén megközelítőleg 77 milliós kiadás keletkezett a korábbi 59 millió után. Ez egy hónapra és dolgozóra lebontva 916 ezres bruttó átlagfizetést jelent az előző évi 700 ezer forint után. 

A bevételek és ráfordítások eredőjeként üzemi szinten 17,7 milliós nyereséget mutattak ki a korábbi 62 millió után. Ezt a pénzügyi műveletekből származó közel 10 milliós bevétel javította - melynek eredetére szintén nem tértek ki a kiegészítő mellékletben -, így az adófizetési kötelezettség számításba vétele után 24,3 millió forint maradt a kasszában. 

Ezt a taggyűlési jegyzőkönyv alapján az eredménytartalékba helyezték, majd úgy döntött a két tulajdonos, Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília, hogy 160 millió forint osztalékot fizetnek ki maguknak. 2018-ban ennél kevesebbhez, 136 millióhoz jutottak a magasabb árbevétel és nyereség mellett. 

Amennyiben ezen a tulajdonosi hányad alapján osztozkodnak, akkor Rogán-Gaál Cecília 81,6 millió forinthoz jutott (51 százalékos részesedése alapján), Sarka Kata pedig 78,4 millió forinthoz. 

A közzétett dokumentumok azonban még egy érdekességet rejtgetnek. Ezek alapján ugyanis vagy Sarka Katának, vagy Rogán-Gaál Cecíliának likviditási gondjai akadhattak 2019-ben. Valamelyikőjük ugyanis tulajdonosi kölcsönt vett fel a Nakama & Partnersből. Mint az a kiegészítő mellékletből kiderült: 

"A vezető tisztségviselők az üzleti évben összesen 12,7 millió forint kölcsönt kaptak."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.