Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az Orbán Viktor kabinetfőnökétől, Rogán Antaltól való válása – és a tavaly nyári újbóli férjhezmenetele – ellenére is első hitvese nevét használó üzletasszony egy olyan vállalkozást gründolt, amely tevékenységi köre alapján akár vakcinaszállítással és -tárolással is foglalkozhat.

Bár már a 2021-es évet írjuk, Rogán-Gaál Cecília még adós az egyik vállalkozása 2019-es éves beszámolójának benyújtásával. Pedig a kormány a koronavírus-járványra tekintettel valamennyi magyarországi gazdasági társaságnak lehetővé tette, hogy a „békeidőben” érvényes május 31-ei határidő helyett 2020-ban kivételesen, legkésőbb szeptember 30-áig teljesítsék e törvényi kötelezettségüket. Ezt azonban Rogán-Gaál Cecília Sarka Katával közösen vitt két érdekeltsége közül csak az egyik, a Top News Hungary Kft. tette meg. A másik, a Nakama & Partners Kft. viszont elmulasztotta – legalábbis a cikkünk írásakor nyilvánosan elérhető hivatalos dokumentumtárban, az Igazságügyi Minisztériumnak a beszámolók elektronikus közzétételére szolgáló honlapján ennek nincs nyoma.

Új vizekre evez Rogán-Gaál Cecília. Fotó: nakama.huÚj vizekre evez Rogán-Gaál Cecília. Fotó: nakama.hu

Egy másik adatbázisban, az Opten céginformációs rendszerében viszont a Nakama pénzügyi moduljában már szerepelnek 2019-es adatok. Jobban mondva, csak szerepelnének, mivel az egész évre vonatkozó valamennyi rubrika üres. Amiből arra lehet következtetni, hogy a 2018-as évet még közel 1,2 milliárd forintos nettó árbevétel mellett magas forgalomarányos, 438 milliós nyereséggel zárt társaság tavalyelőtt nem végzett érdemi tevékenységet. 

Ám a „nullás” adatok ellenére a Nakama & Partners megszüntetésének szándéka nem olvasható ki a hivatalos dokumentumokból, azt senki nem kezdeményezte. Ami logikusnak is tűnik az alapján, hogy a Nakama & Partners korántsem tűnt el, a neve például 2020-ban rendre szerepelt a Fitbalance-rendezvények támogatói, szervezői között, miközben a Facebookon is mind a mai napig aktívan posztol a cég.

Ugyanakkor a jelek szerint Rogán-Gaál Cecília a 2021-es évben már más, eddig tőle idegen iparágra (is) összpontosítja a figyelmét. A cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint 2021. január 7-én 3 millió forint törzstőkével alapított egy vállalkozást, amelyet a cégbíróság négy nappal később, január 11-én be is jegyzett. A DCL Logisztika Kft. egyedüli tulajdonosa az üzletasszony. 

Márpedig az új cég profiljából akár arra is lehet következtetni, hogy alapítója a vakcinaszállítási és -tárolási bizniszben kíván utazni. A DCL Logisztika Kft. fő tevékenységi köre az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatás, emellett azonban ezeket a tevékenységeket is felvette:

  • raktározás, tárolás
  • légi szállítást kiegészítő szolgáltatás
  • vízi szállítást kiegészítő szolgáltatás
  • szárazföldi szállítást kiegészítő szolgáltatás
  • rakománykezelés.

A DCL Logisztika Kft. ügyvezetőjének Rogán-Gaál Cecília Mészáros Dánielt tette meg (aki valószínűleg csak névrokona a felcsúti milliárdosnak), aki alig két hónapja hozta létre a Future Goal Kft. nevű céget, fő tevékenységként sportlétesítmények működtetésére. E terület nem áll távol Rogán-Gaál Cecíliától, a hvg.hu minapi cikke szerint például a Szerencsejáték Zrt. leányvállalata 2020-ban 210 millió forintot adott az Orbán kabinetfőnökének exéhez köthető sporteseményekre.

Mészáros Dániel még egy további cégben érdekelt, a Tromos Catering Kft.-ben, amelyet 2017 februárjában alapítottak, egyéb postai, futárpostai tevékenységre, de aztán rövid időn belül váltott rendezvényi étkeztetésre, miközben a profiljába vág az éttermi, mozgó vendéglátás is. E cégbe 2018 szeptemberében szállt be – kivásárolva a két alapító magánszemélyt – Mészáros Dániel és az a Szendrei Dániel, akihez Rogán-Gaál Cecília tavaly júliusban ment hozzá. 

A Tromos Catering Kft. első két, teljes üzleti éve nem volt kasszasiker, értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban közel 12,4 millió forint volt, 2019-ben viszont már csak alig valamivel több mint 9 millió, ráadásul az első év 693 ezer forintos nyereségével szemben tavalyelőtt már 443 milliós veszteség keletkezett (a 2020-as évről egyelőre még úgy van, hogy 2021. május 31-éig kell beszámolniuk a cégeknek). Ez a mínusz a saját tőkét negatívba, -2,5 millióba taszította, a nyilvánosan elérhető céginformációkban azonban nem lelhető fel annak nyoma, hogy a tőkehelyzetet rendezték volna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.