3p

A fejlett országokban a vártnál sokkal gyorsabban terjed a zöldenergia felhasználása. 

A nap- és szélenergia felhasználása rekordokat dönt a világ áramellátásában. Szakértők immáron arra számítanak, hogy ezek 2025-re felváltják a széntüzelést mint az elektromos energia legfontosabb forrását a világon a New York Times a zöldenergia meglepően gyors terjedését részletező cikke szerint. 

Mi naponta követjük az energiatermelés adatainak változását. Megdöbbentő, amit történik – mondja Faith Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency , IEA) igazgatója. Hozzátette: A tiszta energia gyorsabban terjed, mint amire a szakértők számítottak, a változás turbófokozatra kapcsolt az elmúlt időszakban.

A szervezet adatai szerint világon a nap- és szélenergia-termelésbe, az elektromos járművek és az akkumulátorok gyártásába várhatóan összesen 1,7 ezer milliárd dollár áramlik, ami nagyjából 603,5 ezer milliárd forintnak felel meg. Eközben a fosszilis energiahordozók felhasználása is felszív ezer milliárd dollár tőkét - azaz 355 ezer milliárd forintot - tehát messze van még a kihalástól. Ugyanakkor az előbbi összeg messze a legtöbb, mint eddig a zöldenergia-ipar kapott egy év alatt. 

Kínában várhatóan megduplázzák a jelenlegihez képest a szél- és napenergia felhasználását 2025-re. Így négy évvel korábban teljesítik a kitűzött korábbi tervet. Az Egyesült Királyságban ebből a forrásból és vízenergiából állíthatják elő az ország energiaszükségletének harmadát. Az Egyesült Államokban 23 százalékra emelkedik az arányuk a tíz évvel ezelőtti 10 százalékkal szemben. A változást ábrázoló grafikonok Kína, az USA, az EU és India esetén exponenciális növekedést mutatnak a nap- és a szélenergia felhasználásában. Az utóbbi terén Indiában halványabb a növekedés. 

Valami, ami régen nem volt jobb

A napelemeket, a szélturbinákat és az elektromos autókat 15 évvel ezelőtt technikai érdekességeknek tartották, amelyek túl drágák ahhoz, hogy komolyan beszélhessünk tömeges felhasználásukról. Azóta akkorát zuhant az áruk, amekkorára senki sem számított.

A napelemek ára 2009 óta 83 százalékkal, a szélenergia eszközeinek ára több mint felével, a lítium-ionos akkumulátorok költsége 97 százalékkal esett. A szél és a nap felhasználásával termelt áram ára 2023-ban már alacsonyabb volt, mint a versenytársaikkal termelt elektromos energia ára. A világon ebből a forrásból származik az elektromos energia 12 százaléka és az arány nő. Az idei lesz az első év, amikor a befektetők többet - 380 milliárd dollárt, azaz majdnem 135 ezer milliárd forintot - fordítanak a napenergiára, mint az olajkitermelésre.

Az új erőművek építésének és üzemeltetésének átlagos költségei közötti különbségek beszédesek, ezek a következőképpen alakulnak: 

  • a szélenergia esetén 50 dollár/MWh,
  • a napenergia esetén 60 dollár/MWh,
  • a földgáz esetén 70 dollár/MWh,
  • a szén esetén 117 dollár/MWh
  • a nukleáris energia esetén 180 dollár/MWh. 

Bár több ország, köztük Magyarország a jelenlegi állás szerint inkább az atomenergiát részesíti előnyben, ám az előbbi matek azt mutatja, érdemes megfontolni a környezetbarátabbnak tartott megoldásokra nagyobb erőforrásokat fordítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!