<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Jelentős területeket foglaltak vissza az ukrán erők az elmúlt napokban, gyakorlatilag minden frontvonalon visszaszorulnak az oroszok. Ráadásul további támogatásokat kap Kijev, ami eldöntheti a háború sorsát. Péntek reggeli összefoglaló.

Volodimir Zelenszkij szerint a kijevi erők „települések tucatjait szabadították fel”, és 1000 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza keleten és délen szeptember 1-je óta indított ellentámadások során. Az ukrán elnök egy videót is közzétett, amelyen az ukrán katonák azt állítják, hogy elfoglalták a keleti Balakliia városát, amely stratégiailag is fontos település Ukrajna második városa, Harkiv közelében – írja a Reuters.

Csütörtökön heves harcokról számoltak be az orosz kézben lévő Zaporizzzsja atomerőmű közelében délen, miután Ukrajna figyelmeztetett, hogy az esetleges nukleáris katasztrófa elkerülése érdekében le kell állítani az erőművet.

Brit hírszerzési források szerint, amelyről az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma számolt be, Ukrajna „nyomást gyakorol az orosz erőkre” Herszonban, és valószínűleg lerombolt egy hidat, amely „az egyik fő útvonalként szolgált Oroszország katonai jelenlétének északi és déli szektora között a Dnyeper folyó mentén”.

Lengyelország és a balti államok bejelentették, hogy ideiglenesen korlátozzák az európai uniós vízummal rendelkező orosz állampolgárok belépését országukba. Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország miniszterelnöke közleményben tudatta, hogy a lépést a „közrendi és biztonsági fenyegetések” kezelésére hozták, amelyek az orosz állampolgárok EU-ba irányuló „jelentős és növekvő beáramlásából” fakadnak. Az intézkedések várhatóan szeptember 19-én lépnek hatályba, és „korlátoznák a turisztikai, kulturális, sport és üzleti céllal utazó orosz állampolgárok belépését a schengeni övezetbe”.

Norvégia bejelentette, hogy mintegy 160 Hellfire rakétát adományoz Ukrajnának, valamint kilövőállásokat, irányító egységeket és éjjellátó berendezéseket. Ráadásul további igen jelentős katonai és gazdasági segítséget is remélhet Kijev, ahogy arról már beszámoltunk korábban csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter meglepetésszerűen Kijevbe utazott, miközben az Egyesült Államok bejelentette, hogy további, közel 2,7 milliárd dollár értékben katonai támogatást nyújtott Ukrajnának és más, Oroszország által fenyegetett európai országoknak.

Az Egyesült Államok folytatja az ukrán haderő tagjainak németországi kiképzését - közölte az MTI kérdésére a Nemzeti Gárda hivatalát vezető tábornok csütörtökön Washingtonban. Daniel R. Hokanson tábornok egy sajtóeseményen elmondta, hogy olyan fegyverekre és képességekre helyezik a hangsúlyt a felkészítés során, amelyekről az ukrán fél úgy gondolja, a leghatékonyabban tudnak hozzájárulni országuk védelméhez. A kérdésre válaszul felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok 2014 óta, a Krím félsziget orosz elcsatolása óta szoros kapcsolatban áll az ukrán hadsereggel és légierővel, együtt mérték fel, hogy milyen képességeket kell fejleszteni, mi az, amivel korábban nem rendelkezett az ország, és hogy milyen kiképzési feladatokra van szükség. Nagyon odafigyeltünk erre - fogalmazott a tábornok, és hozzátette, hogy "viszont végül Ukrajnának kell megtennie azt, ami neki megfelelő, a mi országunk ebben támogatni fogja, ahogy ez eddig is történt, illetve számos szövetséges és partner részéről is a régióban". (Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.