<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Komoly alkudozás folyik annak érdekében, hogy meggyőzzék Magyarországot az újabb szankciókról. Az olaj bojkottjáért cserében Orbán Viktor komoly árat, vagy hosszú mentességet kérhetett.

Franciaország európai ügyek minisztere szerint az Európai Unió tagállamai ezen a héten megegyezhetnek az Európai Bizottság által javasolt újabb szankciókról. Ennek akadálya eddig az volt, hogy több ország, köztük a leghangosabban Magyarország ellenezte az Oroszországból származó olajimportot.

Hétfőn Magyarországon járt Ursula von der Leyen, aki az Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalásokat követően úgy nyilatkozott, hogy előreléptek és közeledtek az álláspontjaik. Ezt egyébként a magyar külügyminiszter is megerősítette, aki nyilatkozatában a korábbinál hajszállnyival megengedőbbnek tűnt, és nem utasította el kategorikusan az uniós álláspontot, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szankciók nem okozhatnak gazdasági károkat Magyarország számára.

A francia miniszter a Reuters szerint azt nyilatkozta, hogy kedden Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést fog folytatni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Ezek alapján akár az is feltételezhető, hogy a Bizottság elnökével körvonalazódott egyezséget a jelenleg legerősebb európai vezetővel pontosítják.

Az eddig kiszivárgott információk szerint az EU egyrészt az általánosan elfogadott fél éves átmenet helyett jóval hosszabb időt adhat Magyarországnak (és néhány más régiós országnak), másrészt anyagi forrásokat is biztosíthat az átálláshoz.