3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az intézmény szenátusa a múlt hónapban úgy határozott, "kizárja a külső tényezőket" az egyetemi tanári cím feltételei közül. Az MTA doktori címe ilyen külső tényező volt.

A kormány nem csak a CEU-t ütötte az elmúlt időszakban, ha az akadémiai szféráról volt szó, hanem a Magyar Tudományos Akadémiát is. Költségvetése egy részének elvonásán túl az MTA-nak azzal is szembe kell néznie, hogy a fideszes Bánki Erik kezdeményezésére megvonnák tőlük a delegálási jogot a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsba (NHIT).

A hazai tudományos szabadságot korlátozó kormánystratégia, úgy tűnik, hamar értő fülekre talált az egyetemeken is, legalábbis erről árulkodik a Debreceni Egyetem döntése, melyet még novemberben hoztak meg a szenátusi ülésen. A lépésre Szilvássy Zoltán rektor hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádióban, amikor Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztossal beszélgetett. (A beszélgetésről csak most adott hírt a Magyar Narancs, valamint a Debreciner nevű Facebook-oldal.) Alább az interjú összefoglalójának részletét idézzük, az egyetem honlapjáról:

Az oktatási és a kutatási autonómia erősítése kapcsán feltett kérdésre az egyetemi vezető a Szenátus legutóbbi ülésén hozott döntést említette példaként, hangsúlyozva, hogy „rabságból nem lehet profitot termelni”. Ennek érdekében az intézmény legfőbb testülete úgy határozott: kizárja a külső tényezőket az egyetemi tanári cím feltételei közül.

- Úgy döntöttünk, hogy a Debreceni Egyetemen a teljesítmény, a saját minőségbiztosítási rendszerünk, a saját megítélésünk alapján történjen a kinevezés, és hagyjuk figyelmen kívül a külső tényezőket, azokat, akiknek nincs rálátásuk az egyetemre. Az egyik ilyen volt a Magyar Tudományos Akadémia. Nekünk az értékeket a saját értékrendünk alapján kell megválasztanunk. Nagyon örültem annak, hogy ezt a szenátus elsöprő többséggel szavazta meg – mondta el a rektor.

A Debreceni Egyetemen ezidáig egyes karokon feltétel volt az MTA doktori cím megléte, ha valaki egyetemi tanári állást akart megpályázni, más karokon pedig előnyt jelentett a pályázatok elbírálásánál. A novemberi szenátusi döntés nyomán azonban az MTA doktori címe egyszerűen nem tényező többé.

Szilvássytól egyébként nem meglepő, hogy lelkesen magávé teszi a kormány narratíváit. Az egyetemvezető kapcsán a Magyar Narancs arra emlékeztet, hogy kinevezését a Debreceni Egyetem legfőbb fóruma, a szenátus 2013-ban nem támogatta, de az akkori emberminiszter, Balog Zoltán mégis a független, elviekben széleskörű autonómiával rendelkező intézmény élére ültette. Szilvássy azóta sem rejti véka alá, mennyire odavan a kormány politikájáért: Debreceni Egyetem azóta kiált a kormány mellett a CEU ellenében, majd Szilvássy javaslatára díszpolgári címet szavaztak meg tavaly augusztusban – magyarországi látogatása előtt – Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

(via Debreciner)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!