2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem delegálhatnának tagot a hírközlési tanácsba.

Az elmúlt hónapok az akadémiai világ és a kormány közti konfliktusról szóltak, a vita alapvetően a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésről, illetve a felhasználásról szólt. Most egy újabb jogkört vonna el a kormány a Magyar Tudományos Akadémiától.

Bánki Erik fideszes parlamenti képviselő, a gazdasági bizottság elnöke - ő nyújtotta be korábban a lakástakarék-pénztárakról szóló javaslatot is - egy olyan módosítóval állt elő, amely megvonná az akadémiától a delegálási jogot a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsba (NHIT).

A hatályos törvény szerint a tanács elnökét és alelnökét a miniszterelnök nevezi ki, tagjai közül kettőt a Médiatanács, egy tagot pedig a Magyar Tudományos Akadémia delegál.

Bánki javaslata alapján a jövő évtől az elnök, az alelnök és a tagok kinevezése és felmentése kizárólag a miniszterelnök hatásköre lenne. A javaslat arról is rendelkezne, hogy a tanács munkáját titkárság segítheti. Ennek, valamint a tanács működésének szabályait is a kormány állapítja meg.

Arra nincs magyarázat a dokumentumban, hogy miért kell minden delegálási jogot a miniszterelnökhöz telepíteni. Az NHIT nem a legfajsúlyosabb szereplő a médiapiacon, informatikai és hírközlési ügyekben a kormány véleményező, tanácsadó szerve, segíti az információs társadalom kialakításának programját, oktatási célú pályázatokat karol fel. Talán az lehet a magyarázat a módosításra, hogy a tanács eddigi feladatai kibővülnek: a kormányzati informatikai és hírközlési beruházásokat is véleményezniük kell a továbbiakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!