5p

Furcsa dolog történt a várólistákkal. A májusi számokhoz képest megdöbbentő mértékben csökkent a különböző műtétekre várakozók száma. Vajon mi lehet ennek az oka?

Mint ismeretes, idén februárban már volt egy változás a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján, ahol egyik napról a másikra eltűntek az arra vonatkozó adatok, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni. Ma már csak visszamenőleges adatok láthatók, például, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő, illetve mennyi volt a várakozás közép ideje (mediánja). Az a korábban rendszeresen közölt információ is eltűnt, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum, illetve maximum ideje.

Hirtelen több, mint 15 ezerrel kevesebben várnak szürkehályog műtétre a NEAK adatai szerint. Fotó: Depositphotos
Hirtelen több, mint 15 ezerrel kevesebben várnak szürkehályog műtétre a NEAK adatai szerint. Fotó: Depositphotos

Most pedig újabb furcsaságot tapasztalhatunk a NEAK várólistáit böngészve. Ugyanis egészen megdöbbentően nagy létszámcsökkenést lehet látni egyes műtéteknél.

Megkérdeztük a NEAK-ot, mi lehet ennek az oka, s vajon reális, naponta vezetett adatokat lehet-e látni a honlapon. Mint írják:

"Az Országos Intézményi Várólista Rendszer egy olyan országos informatikai megoldás, amelyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felügyelete mellett a szolgáltatók jogszabályban előírt kötelezettsége a folyamatos, online, valós idejű várólistavezetés".

Válaszukban azt is írják, hogy a kormány 2012-től kezdődően kiemelt figyelmet fordított a fekvőbeteg szakellátásban végzett elektív, azaz tervezhető műtétek várakozási idejének, a várakozási soroknak a csökkentésére, s hogy 2012-től kezdően mintegy 58 milliárd forint többletforrás vált elérhetővé a várólisták csökkentése érdekében, ezzel a magyar egészségügy a programok eredményeként 2020-ig elérte, hogy Magyarország a viszonylag kedvezőtlen pozícióból az OECD országok között a kedvező helyzetű országok csoportjába került át".

Azt belátják: a Covid-19 miatt bekövetkezett ellátási helyzet világszerte, így Magyarország esetében is jelentősen rontott a hozzáférhetőségi helyzeten.

„Most azonban a NEAK azon dolgozik, hogy teljes és pontos képet kapjon a halasztott beavatkozásokból származó ellátási igényekről, annak érdekében, hogy a megoldásukhoz szükséges intézkedések a lehető leggyorsabbak és legpontosabbak legyenek” – válaszolták arra a kérdésünkre, mi az oka a várólisták ilyen mértékű megcsappanásának.

„A veszélyhelyzet csökkenésével már készen álltak a tervek a halasztott ellátások felszámolására. Ennek érdekében a kormányzat 2021 második felében, valamint 2022-re együttesen 13,6 milliárd forint lehetőséget biztosított a halasztások ledolgozására. A rendelkezésre álló 13,6 milliárd forintból már felhasználásra került 9,4 milliárd forint, tehát a keret háromnegyede, amely időarányosan nézve fokozatosan javuló tendenciát mutat” – jelenti ki a NEAK, amely arra a kérdésünkre, hogy a most látható számok tükrében sikerült-e jóval több műtétet elvégezniük az elmúlt pár hónapban, azt felelték:

„Az egészségügyi kormányzat arra törekszik, hogy a pandémia idején elmaradt műtétek az egészségügyi rendszer teljes kapacitáson történő újraindulásával folyamatosan, minél rövidebb időn belül ellátásra kerüljenek”.

Firtattuk azt is, hogy mely műtétfajtáknál történt a legnagyobb javulás, de erre nem tértek ki válaszukban.

Utoljára 2022. május 10-én jegyeztük fel a várólistákon szereplők számát, amit a mai számokkal vetettünk össze. Ezek egészen szürreális eredményeket mutatnak, miközben tudjuk, hogy az egészségügyben (is) egyre kevesebb a munkaerő, s hogy ebből a szektorból is több ezren hiányoznak, ami a várólisták lefaragását egyszerűen kizárja. Táblázatunkban a kurzorral rákattintva mutatkoznak meg az adatok.

A legnagyobb csökkenések itt láthatóak:

  • szürkehályog műtétre 17 579 fő helyett jelenleg csak 1 999 fő várakozik
  • csípőprotézis műtétre 8 291 fő helyett 928 fő
  • térdprotézis műtétre 10 246 fő helyett 780-an
  • gerincstabilizáló műtétre 1 439 fő helyett 194 fő
  • diagnosztikus szívkatéterezésre 2 580 fő helyett 564

Érdekesség, hogy csupán a nőgyógyászati laparaszkópiás műtétek száma nőtt (28-ról 102-re), valamint a visszérműtéteké, ahol 27-ről 71-re nőtt a várakozók száma.

Ez lehet a válasz?

Ez azért érdekes, mert a Népszava ma épp arról ír, hogy könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel kívánja kurtítani a várólistákat az egészségért felelős államtitkár a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, az egészségügy átalakítását célzó javaslatában. A lap szerint, ha a javaslatot elfogadja a kabinet, akkor eleve csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. Azok sem szerepelnek majd a várólistán, akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek – mondjuk azért, mert konkrét orvosra várnak vagy családi programjuk van. Ők egy úgynevezett előjegyzési listára kerülnek. Azokat is az előjegyzési listára sorolják vissza, akik a tervezett műtétjükre – megfelelő kimentési ok nélkül – nem érkeznek meg. Továbbá kikerülnek a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem használna, mert például annyit romlott az állapotuk. Ez a két csoport gyakorlatilag parkolópályára kerül. Ők később – orvosilag indokolt esetben – kérhetik felvételüket az előjegyzési listára.

Bár a lap jövő időben ír a várólisták lehetséges kurtításáról, a NEAK jelenleg látható adatai azt mutatják, hogy mindez már nem feltételes mód, azaz máris életbe léphetett az átalakító javaslat.

A Népszava információi szerint a kórházak egyébként feladatul kapják a műtétek tempóban történő elvégzését. Ehhez a jövőben meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott intézménynek. Ha nem teljesítenék a minimálisan a beavatkozások elvárt mennyiségét, akkor a biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását. Ennek következtében felfüggeszthetik a működésüket is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!