3p

Az egészségügyi szakértő viccnek is rossznak tartja, hogy a kormány munkáltatói járulékokkal bruttó havi körülbelül 120 ezer forintos fizetésemelést javasol, szerinte ennek minimum a duplájára lenne szükség.

Bármely egészségügyi reform megvalósításához pénz kell, rengeteg pénz, hiszen a rendszert az átállás alatt is működtetni kell. Márpedig a médiában megjelentek alapján az államtitkárság meglehetősen szemérmesen bánik ezzel a kérdéssel, pontosan úgy, mintha félszegen kérné NER funkcionalista az “alkotmányos költségét a 40 százalékot" a hozzáforduló pályázótól - írja Kunetz Zsombor a 444.hu-n megjelent írásában.

Az egészségügyi szakértő azt tartja a másik alapvető problémának, ami első olvasásra is nyilvánvaló, miszerint ez a reformterv tulajdonképpen egy ötlethalmaz, ami nem áll össze egységes elképzeléssé, sokszor nem látni a részek közötti koherenciát és nem veszi figyelembe a pókháló-elmélet alapigazságát, miszerint minden mindennel összefügg és bárhol is nyúlnak bele az egészségügyi ellátórendszerbe, az mindenhol éreztetheti a hatását. 

Kunetz Zsombor viccnek is rossznak tartja a kormány béremelési javaslatát. Fotó: YouTube
Kunetz Zsombor viccnek is rossznak tartja a kormány béremelési javaslatát. Fotó: YouTube

Külön figyelemre méltónak tartja Kunetz a tervezett reformok bevezetése kapcsán azt a hozzáállást, amely nem tartja szükségesnek a társadalmi egyeztetést, mert „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”. Érdekes ilyen sorokat olvasni 12 év kétharmada után. Pláne a teljesen félresikerült koronavírus menedzselése után, amikor tényleg a romjaiban hever az összeomlott egészségügyi ellátórendszer. 

"Amennyiben ezeket a reformokat az elmúlt években látott intézkedésekhez hasonlóan, a jól ismert sudri-bunkó módon kívánják bevezetni, ahogyan a hálapénzt is kivezették, vagy az egészségügyi dolgozók jogállási törvényét (ESZJtv) bevezették, szinte garantálható annak a  bukása, ami sajnos hosszútávra ismét ellehetetlenít bármely értelmes kezdeményezést ebben a szektorban" - érzékelteti az egészségügyi szakértő.

Kunetz meglehetősen gyengének tartja az államtitkárság által a szakdolgozók számára javasolt béremelési mértéket. Amelyre jövőre 130 milliárd forintot kíván fordítani az egészségügyi kormányzat, ez munkáltatói járulékokkal bruttó havi körülbelül 120 ezer forintos fizetésemelést jelentene az ágazaton belül a szakdolgozók számára. "Ez viccnek is rossz, hiszen az itteni fizetések oly alacsonyak, hogy az így pluszban adni szándékozott fejenként nettó 70-80 ezer forint a jelenlegi infláció mellett gyorsan elolvad. Erre a célra minimum a duplájára lenne szükség" - írja az egészségügyi szakértő. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!