3p

Ez történt az elmúlt egy napban az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Hét ember halt meg az északkelet-ukrajnai Harkivot ért orosz dróntámadásban vasárnapra virradó éjjel. Az áldozatok között van két szülő és három gyerek, akik bennégtek a házukban. Egy egész utca lángra kapott, összesen 15 magánház égett le teljesen a BBC szerint. Helyszíni felvételek szerint egy benzinkutat ért találat, és ez okozta a fenti felvételen látható óriási tüzet.
   
 • A dél-ukrajnai Mikolajivban egy lelőtt orosz drón lehulló roncsai és robbanáshullámok rongáltak meg egy gázvezetéket, valamint lakóépületeket a The Guardian szerint.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb személycseréket hajtott végre az ukrán fegyveres erők parancsnokságán - az erről szóló rendeleteket az elnök hivatalos honlapján tették közzé vasárnap. Zelenszkij menesztette Szerhij Najevet az ukrán egyesített erők parancsnoki tisztségéből, valamint Makszim Mirgorodszkijt a fegyveres erők légi támadócsapatainak parancsnoki posztjáról. Más rendeletekben az elnök kinevezte Olekszandr Pavljukot a szárazföldi erők parancsnokává, Jurij Szodolt az egyesített erők parancsnokává, Ihor Szkibjukot a deszant rohamcsapatok parancsnokává, míg Ihor Plakhutát a területi védelmi erők parancsnokává. Zelenszkij a héten leváltotta a hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt is, a lépést számos szakértő élesen kritizálta.
   
 • Az amerikai kongresszus jóváhagyta az F-16-os típusú vadászrepülőgépek eladását Törökországnak, ami korábban vitát váltott ki Washington és Ankara között. Az amerikai kormány január 26-án adta beleegyezését a 23 milliárd dolláros eladáshoz, három nappal azután, hogy Ankara ratifikálta Svédország NATO-tagságát.
   
 • A NATO elleni "minden támadásra egyesült és erőteljes választ adunk", így reagált Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Donald Trump kijelentésére, miszerint ha ő lesz ismét az amerikai elnök, akkor az Egyesült Államok nem fog megvédeni egyetlen olyan NATO-országot sem, amely nem teljesíti pénzügyi kötelezettségeit a szövetségen belül. A Reuters szerint Stoltenberg elmondta: az olyan utalások, hogy a tagországok nem védik meg egymást, aláássák a szövetség biztonságát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!