TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 4. 09:31

Mintegy két hónap szigor után lazítják a kijárási korlátozásokat Olaszországban a járvány enyhülése miatt. Lassul a vírus terjedése egyes közép- és kelet-európai országokban is. Nemzetközi összefoglalónk következik.

Folytatja a visszatérést az új normalitáshoz Olaszország is. A dél-európai államban mától jelentősen enyhülnek a kijárási korlátozások: újranyitnak a parkok, az emberek pedig ismét szabadon sétálhatnak vagy edzhetnek a szabadban - írja a Privátbankár.

Róma (Forrás: Depositphotos) Róma (Forrás: Depositphotos)

Vissza a munkába

Ezzel párhuzamosan a gazdaság is kezd feléledni: mától újraindulnak a termelő ágazatok és az építőipar is.

Becslések szerint négymillió ember térhet vissza a munkahelyeire.      

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ugyanakkor arra kérte honfitársait, hogy viselkedjenek felelősen és tartsák be a közösségi távolságtartás szabályait.

Bár egyes, nem létfontosságú üzletek már korábban is kinyithattak, többségük továbbra is zárva marad. Az éttermek és bárok csupán elviteles szolgáltatásokat kínálhatnak, és júniusig nem fogadhatnak vendégeket. A múzeumok és a kiskereskedelmi egységek május 18-tól nyithatnak ki, az iskolákba és óvodákba viszont csak szeptemberben térhetnek vissza a diákok.

Az újabb enyhítésekre azért kerülhet sor, mert a járvány terjedése jelentősen lassult az elmúlt hetekben a statisztikák szerint.

Több mint egy hónap után például 200 alá csökkent az egy nap alatt elhunytak száma.

Emellett tovább mérséklődik az aktív fertőzöttek száma is.

Olaszországban eddig mintegy 210 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma csaknem 29 ezer. Csaknem 82 ezren viszont már meggyógyultak.

A dél-európai állam március 9-én vezetett be országos szintű karantént.

A hivatalos adatok szerint enyhül a helyzet a Magyarországgal szomszédos országokban is.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.