TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 29. 10:04

Négy szakaszban, június végére térhet "vissza" az úgynevezett új normalitáshoz Spanyolország. Eközben Kelet-Afrikában duplázódhat az éhínséggel fenyegetett emberek száma a koronavírus ellenes intézkedések miatt. Nemzetközi összefoglalónk következik.  

Számos más európai állam után Spanyolország is bejelentette, hogy milyen menetrend szerint kíván tovább lazítani a koronavírus-járvány miatt elrendelt karanténon és korlátozásokon - írja a Privátbankár.hu.

A Magaluf Palmanova strand Mallorcán. (Forrás: Depositphotos) A Magaluf Palmanova strand Mallorcán. (Forrás: Depositphotos)

Enyhítés négy fázisban  

Pedro Sanchez miniszterelnök szerint a lazítás négy fázisban, hat-nyolc hét alatt történik majd meg, ugyanakkor minden tartomány különböző ütemben oldhatja fel a korlátozásokat a saját járványügyi helyzetétől függően.

Alapesetben a kis üzletek és a hotelek május 11-től nyitnak majd ki, de be kell tartaniuk a közösségi távolságtartás követelményeit.

Az iskoláknak csak kis része nyit ki május végén, nagy részüknél - Olaszországhoz hasonlóan – csak szeptemberben indul újra a tanítás.

Az éttermek május közepétől fogadhatnak vendégeket a teraszokon, de kezdetben maximum 30 százalékos kapacitással működhetnek. A hívők szintén május közepe fele gyűlhetnek össze ismét a templomokban, de szintén csupán a kapacitásuk 30 százalékát használhatják ki. 

A színházak és a mozik május végétől fogadhatnak nézőket, de szintén maximum férőhelyeik 30 százalékát adhatják el. Strandolni jelen állás szerint június végétől lehet.           

Június végére az ország az új normalitás szakaszába lép, ha sikerül kontroll alatt tartani a járványt

- mondta a kormányfő.

Spanyolország már korábban elkezdett lazítani a mintegy másfél hónapja tartó szigorú karanténon, miután fokozatosan javul a járványügyi helyzet.

Jelenleg mintegy 230 ezer diagnosztizált fertőzöttet tartanak nyilván. A koronavírussal összefüggésben eddig csaknem 24 ezren vesztették életüket, 124 ezren meggyógyultak.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.