<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A piaci várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal, 1,5 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján ismerhetjük meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 1,2 százalékos jegybanki alapkamat 0,3 százalékponttal, 1,5 százalékra emelkedik. Ez június végétől sorrendben a harmadik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája több mint hat éve nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke augusztus 25-étől az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 0,55 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 2,45 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 2,45 százalék.

A tanács döntése megfelel a piaci várakozásoknak. Hiába lett ugyanis az éves infláció 0,7 százalékponttal alacsonyabb, 4,6 százalék a júniusi, amúgy éves csúcsnál, ez még mindig jelentősnek tekinthető távolságra van az MNB céljától. Ez középtávon 3 százalék, amelytől a jegybank mindkét irányba 1-1 százalékpontos eltérést tolerál.

Hat éve nem látott magasságokba emelkedett a jegybanki alapkamat. Fotó: MTI
Hat éve nem látott magasságokba emelkedett a jegybanki alapkamat. Fotó: MTI

A felgyorsult infláció miatt az MNB május végén helyezte kilátásba, hogy június végén alapkamatot emelt, majd miután ez megtörtént, Matolcsy György közölte, hogy nem egyszeri alkalomról, hanem egy kamatemelési ciklus kezdetéről van szó. Amely legalább a következő inflációs jelentés megjelenéséig tart - jelentette be július végén a monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás. Ez a bizonyos infllációs jelentés szeptember 23-án jelenik meg, de a Monetáris Tanács már korábban megismeri a főbb számokat, így azok figyelembevételével határozhat a szeptember 21-ei ülésén arról, fenntartja-e a 30 bázispontos emelési ütemet, vagy attól eltér.

A piacon mindenesetre arra számítanak, hogy bár az MNB szeptemberben is tovább emeli az alapkamatát, sőt az év további hónapjaiban is szigoríthat, azt már kisebb mértékben teszi.

Bár a forint az euróval szemben a ma reggeli 350-es szintről délután 1 órára jelentősen, a 349-es szint alá erősödött, a kamatdöntés előtt ismét gyengülni kezdett, s 349,4 forint körül várta a Monetáris Tanács bejelentését.

A kamatemelés hatása hamar érződhet az új hitelek feltételein és azon változó kamatozású kölcsönök kondícióin, amelyek fordulónapja szeptemberre esik.