<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

40 percet kellett arra várni a csütörtöki Kormányinfón, hogy szóba kerüljön a koronavírus-járvány. Akkor is csak annyi hangzott el, hogy nincs szükség szigorításra.

Bár a csütörtök reggeli adatok szerint összesen 2361 új koronavírus fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezt a témát nem tartotta fontosnak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón. Ehelyett főleg uniós kérdésekről beszélt a miniszter, ugyanis ma kezdődik az EU-csúcs Brüsszelben. A kormány álláspontja a legfontosabb uniós ügyekben jól ismert: meg kell védeni a rezsicsökkentést, valamint Magyarország nem akar migránsokat befogadni.

Gulyás Gergely (Forrás: Youtube/M1)Gulyás Gergely (Forrás: Youtube/M1)

A magas energiaárak legfőbb oka az Gulyás Gergely szerint, hogy az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat, és a legnagyobb veszély, hogy az új javaslat a fogyasztókat terhelné, mert lakásokat és autókat adóztatnának meg.

Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Szerinte itt nem klímavédelemről, hanem a versenyképesség csökkentéséről és a rezsiárak megemeléséről van szó. Ezért a V4 országokkal együtt a magyar kormány akár kész vétózni is a témában. Migrációs kérdésben pedig azt szeretné elérni a kormány, hogy újra legyenek tranzitzónák. Emlékezetes: az Európai Bíróság megállapította, hogy a röszkei tranzitzónába való elhelyezést szabadságelvonásnak kell tekinteni, mert az érintettek jogszerűen semmilyen irányba nem távozhatnak. Ezért végül tavaly nyáron bezárták a magyar tranzitzónákat.

hirdetés

Végül újságírói kérdésre 40 perc után került szóba a Covid: Gulyás Gergely szerint a magyar állampolgárok szabadon eldönthetik, hogy hordanak-e maszkot zárt térben vagy sem, nem tervezik kötelezően előírni. A miniszter szerint is aggodalomra adnak okot a fertőzési adatok, de úgy látják, hogy jelenleg még nem indokolt semmilyen szigorítás. Továbbra is az oltás a fő védekezési módszer, ezért nincs a maszkviselési szigorítás napirenden.

Szintén újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta: nagyon közel van a kormány ahhoz, hogy megvegyék a budapesti repteret (konkrétan az üzemeltetési jog visszavásárlásáról van szó). 

Úgy látjuk, hogy az eladói és a vevői szándék találkozik

- fogalmazott a miniszter. A szerződést legkésőbb 2022 elején írhatják alá. A vételár szerinte megfelel a nemzetközi értékbecsléseknek (1447 milliárd forint), a megtérülés pedig 10-20 évben feltételezhető.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.