<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez derül ki a Publicus felméréséből.

A Publicus Research február 28. és március 6. között, a Népszava számára készített felmérése alapján az emberek immár 63 százaléka látja meghúzódni a drágulás hátterében a brüsszeli szankciókat, míg decemberben még csak 47 százalékuk mondta ezt.

A kereskedők ármegállapítási módszereit március elején a megkérdezettek 77 százaléka okolta, pedig tavaly év végén még csak 63 százalékuk vélekedett így. Ezzel párhuzamosan 86 százalékról 75 százalékra zsugorodott azok aránya, akik szerint a gyenge forint a felelős az élelmiszerárak gyors emelkedéséért. A kormány gazdaságpolitikáját hibáztatók tábora pedig 74 százalékról 65 százalékra csökkent.

A propagandaüzenetek ráadásul nemcsak a kormánypárti szavazókra hatottak, hanem a bizonytalanokra és az ellenzékiekre is. Március elején a Fidesz-KDNP szavazóinak már a 96 százaléka okolta a brüsszeli szankciókat a magas élelmiszerárakért, holott decemberben még csak 85 százalékuk vélekedett így. Tavaly év végén az ellenzékiek még csak 19, a bizonytalanok 38 százaléka tette felelőssé a szankciókat, márciusban már 27, illetve 57 százalékuk.