1p

Egy dán gyógyszergyártó kapott engedélyt arra, hogy az Európai Unióban alkalmazza a majomhimlő elleni oltóanyagát.

A Bavarian Nordic A/S Imvanex himlő elleni vakcinája megkapta az engedélyt a majomhimlő és egy másik, a vaccina vírus által okozott betegség elleni címkézésre – közölte a dán vakcinagyártó hétfőn a Bloomberg tudósítása szerint. Korábban a cég már beszerezte a kanadai és az amerikai hatóságok engedélyét. A mostani hírre a társaság részvényei közel 10 százalékkal emelkedtek a koppenhágai tőzsdén.

A Bavariának már megvolt az oltóanyaga, az injekciót először 2013-ban engedélyezték a sima himlő ellen. Így a hatásmechanizmusa, az összetétele és a kockázatai is ismertek voltak. Becslések szerint a dán társaság 30 millió adag oltóanyagot előállító kapacitásának legalább 50 százalékát lehet most a majomhimlő elleni szer gyártására használni.

A vállalat már több oltóanyag-megrendelést is aláírt olyan országokkal, amelyek a terméket az eredeti himlő mellett már az új majomhimlő-változat ellen is használják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!