7p

Közzétette foglalkoztatottsági és munkanélküli adatait a Központi Statisztikai Hivatal, de mit látnak ebben az elemzők?

Májusban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 713 ezer fő volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A munkanélküliek száma 2023 májusában 186 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt.

Tovább közelíti a tavaly őszi csúcsát a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 14 ezer új munkahely jött létre egy év alatt, a közfoglalkoztatottak létszáma 9 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig 5 ezerrel volt több az előző év azonos időszakához képest, így március-május átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4 704 ezer fő volt.

A legutolsó hónapban a 15-74 éves népesség 67 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon, a szezonálisan összevethető tavalyi év azonos hónapjában mért 66,2 százalékos aktivitási rátával és az előző hónapban mért 67 százalékos szinttel szemben – kezdi kommentárját Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője. Hozzátette, főként a munkaerőpiaci aktivitás növekedése miatt 4 százalékig emelkedett a munkanélküliségi ráta az év elején, majd a tavaszi hónapokkal csökkenésnek indult. Az őszi hónapokra pedig ismét

a korábbi 3,5 százalékos szintre csökkenő munkanélküliségre számít a szakember a jelenlegi folyamatok alapján, az idei éves átlagos ráta pedig 3,7 százalék lehet.

Véleménye szerint annak, hogy a teljes foglalkoztatottság közelében áll a hazai piac, elsődleges oka, hogy a pandémia utáni helyreállási problémákból kiindulva igyekeznek megtartani a bevált munkaerőt a piaci szereplők és átmenetileg vállalhatják a „kapun belüli munkanélküliséget" is, mivel a későbbi toborzás költsége magasabb lehet, mint a megtartási költség. Az elemző szerint az extenzív, vagyis mennyiségi bővülés határaihoz érve így a vállalatok ismét a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak. Horváth András kiemelte, ez pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság felzárkózása szempontjából.

A háború és az energiaárak csak minimálisan tűntek fel a folyamatokban

A magyar munkaerőpiac továbbra is stabil, még a negatív szezonális hatásokból következőnél is stabilabbat képet mutat, a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a 4,7 millió fős történelmi foglalkoztatottsági szintre és az aktivitás is új csúcsokra ér, mivel láthatóan az inaktívak is egyre inkább visszatérnek a munkaerőpiacra az inflációs környezetben. Az ukrajnai háború, az energiaárak tavalyi megugrása, az erőteljes kamatemelések reálgazdasági hatásai és a globális recessziós jelek egyelőre csak minimálisan jelentkeztek a munkaerőpiaci folyamatokban, ami kedvező hír a hazai piac ellenállósága szempontjából.

Mikor csökkenhet a piac feszessége?

A munkanélküliség ősz óta látott néhány százalékpontos – részben szezonális hatásokból eredő - emelkedése ellenére a munkaerőpiaci feszesség továbbra is magas, a 70 ezret meghaladó bejelentett betöltetlen álláshelyek száma alapján továbbra is erős kereslet mutatkozik a munkaerő iránt, de minimális csökkentés érezhető a vállalatok részéről az új pozíciókat illetően. Azonban középtávon a masszív kamatemelések, az inputköltségek növekedések és a reáljövedelmek csökkenésének hatására kialakuló mérsékelt európai recessziós környezet esetén csökkenhet a munkaerőpiac feszessége, első körben a betöltetlen álláshelyek visszaesésén keresztül.

Meglepetést okoztak az adatok

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza szerint az, hogy a munkanélküliek száma 186 ezer főre zsugorodott, és a háromhavi mozgóátlagos felmérés munkanélküliségi rátája is csökkenést hozott, meglepő.

Szerkesztőségünknek megküldött kommentárjában az elemző úgy fogalmazott, hogy bár a mutatók még mindig meghaladják az egy évvel korábbi szintjüket, az kifejezetten meglepőnek hat, hogy egy három negyedéve tartó technikai recesszió közben javulnak a munkaerőpiaci mutatók. Ez is azt mutatja, hogy ez a mostani válság más, mint bármi, amit eddig láthattunk – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a havi adatokat vizsgálva azt láthatjuk, hogy az elmúlt hónapokban a munkanélküliség csökkenése a foglalkoztatás emelkedésével párhuzamosan zajlott, miközben a gazdaságilag aktívak száma lényegében stabilnak tekinthető (statisztikai hibahatáron belül ingadozik). A foglalkoztatási ráta ismételten megközelítette historikus csúcspontját és már nem sokra van annak elérésétől. 

Így alakult a májusi adat, de mi van mögötte? Fotó: Pixabay
Így alakult a májusi adat, de mi van mögötte? Fotó: Pixabay

A munkaerőhiányos szektorokhoz áramlik a tartalék

Úgy tűnik tehát, hogy azok a szektorok, amelyek munkaerőhiánnyal küzdenek és továbbra is bíznak a jövőben (mert például magasabb a rendelésállományuk, mint egy évvel korábban), képesek felszívni a potenciális munkaerőtartalékból a megfelelő munkaerőt - fogalmazott Virovácz Péter. Erre utal az is, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az alkalmazásban állók száma a mezőgazdaságban, az ipari szegmensben és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén is. A legnagyobb kérdés, hogy mi történik majd a pozitív szezonális hatások kifutásával, mely mind a mezőgazdaság, mind a turizmus területén a tavaszi időszaktól kezdve jelen van. Vélhetően azonban, mire itt a szezonális hatások kifutnak, a magyar gazdaság is lassan elkezdhet magára találni az év második felében. Mindezek alapján tehát elfordulhat, hogy a munkaerőpiaci mutatók az év második felére némiképp gyengülnek majd, mielőtt ismét javulnának. Az elemző kijelentette,

a korábbi várakozással ellentétben már nem gondolja, hogy 4,5 százalékra visszaemelkedhet a munkanélküliségi ráta. Amennyiben lesz is emelkedés, a tetőpont 4 százalék közvetlen közelében, enyhén felette lehet.

A jó munkavállaló most érték

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza kommentárjában hangsúlyozta, azzal, hogy a májusi munkaerőpiaci adatok továbbra is kedvezően alakultak, a csökkenő gazdasági teljesítmény nem párosult mérséklődő foglalkoztatással. A munkáltatók kisebb kibocsátás mellett is inkább megtartják a munkavállalókat, mert a munkaerőhiányos környezetre való tekintettel tartanak tőle, hogy elbocsátás esetén nem találnának másikat – ahol pedig nem tudják vagy nem akarják megtartani a munkavállalót, ott egyelőre el tud helyezkedni más ágazatokban.

Csökken a feszesség

A szakember szerint ugyanakkor a tegnap megjelent béradat, ahol a nem rendszeres juttatások az előző havinál kevésbé nőttek, azt mutatja, hogy a munkaerőpiac feszessége csökken, kevesebb a prémiumkifizetés és kevésbé kell túlóráztatni a dolgozókat.

Kijelentette, a foglalkoztatás egyelőre nem tud már jelentősebben bővülni – ennek vélhetően egyaránt vannak keresleti (kedvezőtlen gazdasági helyzet, alacsony bér) és kínálati (munkaerő alacsony képzettsége, rossz elhelyezkedése) okai is, ugyanakkor nem is csökken, tehát a foglalkoztatás egy igen magas, a koronavírus előttinél is magasabb szinten tetőzik.

Fel kell zárkóztatni a béreket, a munkaerő megtartásához

Az adatokból látszik, hogy a külföldi munkavállalás ismét népszerűbbé vált, még ha csak minimális mértékben is – azaz a munkaerőért nemzetközi verseny van, a bérek felzárkóztatása a munkaerő megőrzése érdekében elkerülhetetlen. A munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest minimálisan, 0,1 százalékponttal 3,8 százalékra mérséklődött, ha pedig csökkenő kibocsátás mellett mérséklődik a munkanélküliség, akkor arra számíthatunk, hogy a gazdasági teljesítmény következő hónapokban meginduló növekedésénél sem kell a munkanélküliség emelkedésétől tartani – tette hozzá Regős Gábor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!