3p

Rendkívüli tájékoztatót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor uniós pénzek felhasználásáért felelős és területfejlesztési miniszter.

Megnyílt az út az uniós pénzekhez – derült ki a mai bejelentésből, a rendkívüli sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, hogy az állandó képviselők egyezségre jutottak a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban. A miniszter kijelentése szerint a júniusban kitűzött céljait sikerült elérnie a magyar kormánynak, hiszen még idén meg kellett állapodni a pénzek megőrzéséhez. Mint mondta,

Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz.

A helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forintnak megfelelő pénzhez juthatunk hozzá. Navracsics Tibor hozzátette, az operatív programok esetében a magyar társfinanszírozással együtt 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésre 2027 végéig, ebből 4000 milliárd forint értékű forrást hagyott már jóvá a bizottság.

Az Infostart cikke szerint Navracsics Tibor arról beszélt, hogy a tárgyalási stratégia kezdettől fogva nyilvánvaló volt, mint mondta, „minden aggályt, minden kérdést, amely a Bizottság részéről érkezik, megvitatjuk, amennyiben az a jó megoldás lehetőségét rejti, megállapodásra törekszünk”.

Egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy március végéig még elfogad az Országgyűlés egy törvénycsomagot, és utána, áprilisban vonhatják vissza az uniós források felfüggesztését – írta a Telex. A menetrend részeként említette azt is, hogy várhatóan napokon belül aláírják a megállapodást. 

Mikor jöhet a tanári béremelés?

Navracsics Tibor szavai szerint ahogy hozzájutunk a kifizetésekhez, rögtön jön a pedagógus béremelés. A miniszter sarkosan úgy fogalmazott, hogyha Magyarország már januárban hozzájuthat a pénzhez, akkor már januárban megemelhetik a tanárok fizetését. Gulyás Gergely szintén egy kérdésre válaszolva kijelentette, a felfüggesztés nem érinti a tanári béremelést érintő programokat.

Ezért a rendkívüli tájékoztató

A nap legfontosabb híre egyértelműen az, hogy Magyarország nem vétózza meg az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot és a globális minimumadót, cserébe az EU csökkenti a befagyasztott összeget és feltételekkel, de hozzáférést biztosít Magyarországnak a Helyreállítási Alap pénzeihez. A Politico értesülései szerint ugyanis az uniós országok beleegyeztek abba, hogy 6,3 milliárd euróra csökkentsék azt az összeget, amelyet az Európai Bizottság befagyaszt a Magyarországnak járó kohéziós forrásokon belül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!