<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ukrajnában lassan kifogynak a harcokhoz szükséges lövedékekből, ami többek között a nyolc éve tartó titkos orosz zaklatás és szabotázs miatt van.

Hanna Maylar, Ukrajna védelmi miniszter-helyettese szerint Oroszország több mint 60 ezer lövedéket lő ki naponta, ami tízszer több, mint az ukránoké. Ukrajna tüzérségének nagy része ugyanazokra a 122 mm-es és 152 mm-es kaliberű lövedékekre támaszkodik, amelyeket Oroszország használ, de Oroszországon kívül nagyon kevés a készlet – írja a Washington Post.

Ukrajna lövedékhiánya nagyrészt annak tudható be, hogy Oroszország éveket töltött ukrán és más kelet-európai lőszerraktárak és beszállítók behálózásával, mielőtt február 24-én megkezdte ukrajnai invázióját.

Képünk illusztráció. Fotó: DepositphotosKépünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

A lap szerint „árnyékháború” zajlik a korlátozott számú 152 mm-es lövedékekért a globális piacon. Egy fegyverbróker szerint az egyik kelet-európai ország képviselői nem tudtak tüzérségi töltényeket eladni, mert az oroszok figyelmeztették őket, hogy „megölik őket, ha eladnak valamit az ukránoknak”.

Azok az országok, amelyekben még mindig vannak 152 mm-es lövedék-készletek, nagyrészt volt szovjet nemzetek, valamint néhány afrikai és közel-keleti ország, amelyek közül sokan vonakodnak eladni Ukrajnának az Oroszországgal fennálló szoros kapcsolatuk miatt.

"Volt, hogy Ukrajna már épp alkut kötött volna a lövedékek megvásárlására, de az utolsó pillanatban egy orosz támogatottságú vevő agresszívan rálicitált" - meséli a fegyverbróker.

Malyar azt mondta a lapnak, hogy „az oroszok nagyon keményen dolgoznak azon, hogy ne tudjunk szerződéseket kötni. Ha pedig aláírnánk egy szerződést, minden erővel azon lesznek, hogy megakadályozzák, hogy ide szállítsuk a lövedékeket”.

Katonai elemzők szerint Oroszország már régóta tudja, hogy az Ukrajna elleni elhúzódó háborúban Kijev azt kockáztatja, hogy kifogy a lőszerből. Andrij Zagorodnyuk volt ukrán védelmi miniszter azt mondja, „folyamatos fejfájást okoz, hogy magunknak kell előállítanunk a lőszereket”.

Ukrán tisztviselők azt gyanítják, hogy orosz és szeparatista szabotőrök, valamint az orosz katonai hírszerző ügynökség, a GRU Európa-szerte és Ukrajnán belül is azon igyekeznek, hogy a fegyverraktárakat megsemmisítsék és az Ukrajnába történő lőszerszállítást visszaszorítsák – írja a lap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.