3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fitch Ratings továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, miután megerősítette hazánk ’BBB’ besorolását változatlanul negatív kilátás mellett. Három forgatókönyv közül a "középutat" választották.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza kommentárjában emlékeztet: a döntés előtt a Fitchnél a magyar adósbesorolás a BBB- kategóriában volt, tehát a bóvli felett két kategóriával. Januárban a hitelminősítő az adósbesorolást negatív kilátással látta el, amiből később akár leminősítés is következhet. A minősítés előtt háromféle kimenet volt lehetséges – és a makrogazdasági folyamatok alapján bármelyik elképzelhető lett volna: leminősítés, illetve változatlan szint negatív vagy stabil kilátással. A kedvezőtlenebb minősítést az uniós források visszatartása, illetve a növekvő kamatkiadások indokolhatták volna, míg a kedvezőbbet az energiaárak mérséklődése és ennek nyomán a folyó fizetési mérleg jelentősen javuló egyenlege, illetve a stabilabb és erősebb forintárfolyam. 

Az opciók közül a hitelminősítő a köztes megoldást választotta, azaz meghagyta az eddigi minősítést és a negatív kilátást, vagyis hazánkat továbbra is befektetésre ajánlja. A hitelminősítő értékelésében pozitívan nyilatkozott a magyar gazdaság erős strukturális mutatóiról, valamint a külföldi működőtőke nagymértékű beáramlásáról és a beruházások magas volumenéről, ugyanakkor megállapította, hogy hazánk a kategórián belül magas GDP-arányos államadóssággal rendelkezik, illetve fiskális és monetáris politikája unortodox. A negatív kilátás fenntartását elsősorban a gazdaságpolitikával kapcsolatos aggályokkal indokolták: a tavalyi magas hiánnyal, a különadókkal, valamint a továbbra is magas inflációval. Pozitívumként értékelték a folyó fizetési mérleg egyenlegjavulását, bár az Oroszországtól való függés szerintük változatlanul kockázati tényező.

Nem minősítettek le minket, de a negatív kilátást sem törölték. Fotó: Depositphotos
Nem minősítettek le minket, de a negatív kilátást sem törölték. Fotó: Depositphotos

Mi lesz a jövőben?

A jövőben a hitelminősítő akkor minősítheti le a magyar adósságot mostani kommentárja szerint, ha a gazdaságpolitika nem válik hitelesebbé, illetve ha az infláció vagy az energiaárak tartósan magasan maradnak, és így hazánk versenyképessége romlik, ami alacsonyabb gazdasági növekedést eredményezne. Felminősítéshez a hitelminősítő azt várja el, hogy a gazdaságpolitika javuljon, továbbá itt politikai szempontokat is megjelöl, amelyek véleménye szerint segíthetnek kezelni a makrogazdasági egyensúlytalanságokat is.

A mai döntés alapján tehát leminősítésre a negatív kilátás ellenére sem került sor, de a kilátás sem javult. E negatív kilátás eltörlését több makrogazdasági folyamat is segíti a jövőben Regős Gábor szerint – az egyensúlyi mutatók javulása, valamint az infláció csökkenése. Szükséges ugyanakkor az Európai Bizottsággal való megállapodás is, a hazánknak járó források folyósítása. 

A szakértő szerint fontos, hogy hazánk a számszerűen mérhető, objektív mutatókban javuljon (pl. hiány), hiszen ezek jól mérhetőek, míg a nem számszerűsíthető tényezőket egy hitelminsítő szubjektívebben ítélheti meg, ami hazánk számára általában nem kedvező. 

A Makronóm Intézet vezető közgazdásza kiemeli:

"a mai döntés megfelelt a várakozásainknak, így komolyabb piaci reakcióra sem számítunk, a forint árfolyamának sem pozitív, sem negatív irányba nem kell ettől változnia. A jövőben tehát várakozásaink szerint nem történik leminősítés, a negatív kilátás pedig előbb-utóbb eltűnik."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!