2018. augusztus 16. 08:08
MTI

A katari emír 15 milliárd dolláros befektetésre tett ígéretet Törökországnak, miután találkozott Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfővel - jelentette szerdán a török állami hírügynökség.

Az Anadolu közlése szerint Erdogan és Tamím bin Hamád esz-Száni sejk találkozója több mint három óráig tartott. Az állami hírügynökség emellett közzétett fényképeket is, amelyeken Erdogan és Száni a török elnöki palota előtt ölelkeznek.

A katari emír látogatása egybeesik azzal, hogy Törökország és az Egyesült Államok között diplomáciai vita alakult ki a múlt héten, ami gazdasági adok-kapokba torkollott és a török líra dollárhoz viszonyított értéke jelentősen esett az elmúlt időszakban. A katari pénzt török kormányforrás szerint a bankszektorba és a pénzpiacokra irányítják. Az emír az első külföldi vezető, aki Törökországba látogatott, mióta elmérgesedett az Ankara és Washington közti, az utóbbi időben fokozatosan romló viszony.

A diplomáciai vita központi alakja Andrew Brunson amerikai lelkipásztor, akit Ankara csaknem két éve tart fogva terrorizmus vádjával. Washington azonnali szabadon bocsájtását követeli, nyomásgyakorlásnak pedig gazdasági büntetőintézkedéseket hozott Törökországgal szemben.

Az Anadolu idézte Szálem Mubarak Safi as-Safit, Katar ankarai nagykövetét, aki közölte: az emír látogatásának célja, hogy a katari állam támogatásáról biztosítsa Törökországot. "Katar kiáll török testvérei mellett, ahogy azt tette a 2016-os sikertelen puccskísérlet idején is" - mondta a nagykövet. Hozzátette: a katariak több millió török lírát vásároltak, hogy támogassák Ankarát az ellen folyó "gazdasági művelettel" szemben.

A két ország kapcsolata vélhetően akkor vált még szorosabbá, miután Szaúd-Arábia és szövetségesei tavaly júniusban megszakították a kapcsolatot Katarral, amelyet a terrorizmus támogatásával és Rijád térségbeli fő ellenlábasához, Iránhoz való közeledéssel vádolnak. Egyidejűleg gazdasági szankciókat vezettek be, leállították a légi, tengeri és szárazföldi járatokat, blokád alá vették az apró Katart.

Törökország határozottan védelmébe vette Katart, fő szövetségesét az Arab (Perzsa)-öbölben, amellyel a válság kirobbanása után növelte kereskedelmi forgalmát és több közös hadgyakorlatot is tartott. Korábbi jelentések szerint Törökország és Irán látta el élelmiszercikkekkel Katart, amely e termékek nagy részét külföldről hozza be. Ankara és Doha is az Egyesült Államok szövetségese, Törökországban és Katarban is vannak amerikai katonai támaszpontok.