5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A költségvetés összesen csaknem nettó 1,4 milliárd forintot fizet a nyertes FŐMTERV-UTIBER párosnak, hogy megtervezzék a ferihegyi repülőtér korszerű megközelítésére alkalmas utat és a kapcsolódó infrastrukturális elemeket. A szintén nagyon szükséges vasúti kapcsolat újragondolása viszont továbbra is késik.

A FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. és kiemelt alvállalkozója, az UTIBER Közúti Beruházó Kft. végezheti el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út teljes megújítására vonatkozó tervezői munkákat. Nettó 1,395 milliárd forintot lehet számlázni, ha elkészülnek. Ehhez a mérnöki tervezésen, kívül hídtervezési és városi környezetfejlesztési tervezést is kell végezni – derül ki az európai közbeszerzési értesítőből.

Azt nem tudni, mennyi idejük lesz erre, de szakértők szerint a kivitelezési munkálatok 2022 közepe előtt biztosan nem kezdődhetnek el, így jó esetben a teljesen megújult útszakasz és az érintett vasúti kereszteződések legkorábban 2023 végétől vagy 2024 elejétől lesznek használhatók. A kormány egyébként már 2018-ban bejelentette, hogy "mostmár tényleg" nekilátnak az áldatlan állapotok felszámolásának. Aztán 2019-ben Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 20 milliárd forintban jelölte meg a beruházásra fordítható összeget és akkor azt lehetett hinni, hogy valóban elindul az előkészítés.  

Már nagyon itt volt az ideje, hogy elkezdődjön a tervezés a repülőtérre vezető út megújításáról (fotó: MTI)
Már nagyon itt volt az ideje, hogy elkezdődjön a tervezés a repülőtérre vezető út megújításáról (fotó: MTI)

A most kihirdetett nyertesek feladata a közúti kapcsolatra vonatkozik. Vagyis az építési engedélyezési tervek (ennek részeként döntéselőkészítő dokumentációk) elkészítésére, az építési és a létesítéshez szükséges további engedélyek megszerzésére, valamint a kiviteli tervek és tenderdokumentáció elkészítésére.

Az alábbi kapcsolódó útszakaszok fejlesztéséről van szó:

Egyebek között ki kell dolgozni a Gyömrői úton a Kőér és a Hangár utcák közötti, mintegy 3 kilométeres szakasz megújításának részleteit, ezen kívül a repülőtérre vezető útnak az Üllői út - Határ út csomóponttól a Budapest közigazgatási határán kívül a Market Central csomópontjáig tartó mintegy 12 kilométeres szakasz átalakítását.

Az 1-es (régi) terminálhoz vezető behajtó utakat és csomópontokat, nem különben a Kőér utca Üllői és Gyömrői utak közti szakaszára vonatkozó elképzeléseket, továbbá a gyorsforgalmi út és a keresztező utak külön szintű csomópontjainak tervezését. A fenti szakaszokon biztosítani szükséges a vasútvonal 3 új külön szintű átvezetését is és újabb vasúti műtárgyak elhelyezését, valamint vázolni kell a közművek kiváltásának lehetőségeit.

Csak olyan cégek jelentkezését fogadták el, amelyeknél a tervezéshez értő szakembereknek legalább 36 havi gyakorlata van. Az ajánlati árat 50 százalékos súllyal vették figyelembe. A FŐMTERV az UTIBER mellett a "KÖZLEKEDÉS" Fővárosi Tervező Iroda Kft.-t és a Speciál Építőmérnöki Kft.-t is bevonja a munkákba. A pályázatra egyébként az UVATER Út-, Vasúttervező Zrt. is jelentkezett.

Továbbra sem érkeztek hírek arról, hogy a kormány miként és milyen ütemezésben képzeli el a repülőtér vasúti megközelítésének teljes reformját. Különféle ígéretek voltak az elmúlt pár évben, hogy majd nyugati mintára akár külön vonal is kiépülhet, de egyelőre nem látni nagy elszántságot a kabinet részéről. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport lapunknak ugyanakkor jelezte: a hosszú távú fejlesztési tervekben szerepel, hogy közvetlen vasúti kapcsolat is lesz a termináloknál. 

Emlékezetes, hogy Demján Sándor, a TriGranit elnöke pár évvel a Westend bevásárlóközpont 1999-es átadása után már jelezte, hogy ki kellene építeni egy közvetlen gyorsvasúti összeköttetést Ferihegy és a pesti belváros között. Praktikusan természetesen a Nyugati pályaduvart jelölte meg, ami azért lehetett volna előnyös cégének, mert így átvezették volna a légi utasokat a plázán keresztül, ahogy egyébként több külföldi vállalat is szokta tenni hasonló közlekedési csomópontokon épült bevásárlóközpontok esetében.

Aztán a kormányok végül addig jutottak, hogy kis ráncfelvarrást végeztek a Ferihegy 1-es terminálnál lévő vasúti megállón, így a pár száz méterre lévő terminált használó fapados légitársaságok utasai közül többen igénybe vették ezt a megállót. Ám a nagyon pörgő fapados biznisz miatt a közvetlen vasúti kapcsolat továbbra is napirenden maradt, kiegészülve azzal, hogy a 2-es terminálokra is tovább kellene vinni a síneket. Ez az igény még csak tetéződött, amikor bezárták az 1-est, és a fapadosok átköltöztek a 2-es terminálra, ahol a járvány előtti néhány évben rekord magasságba szökött az utasok száma - és az utasok elégedetlensége amiatt, hogy "kőkorszaki" a légikikötő közúti megközelíthetősége.

Nem világos, hogy a közúti forgalomban sokszor akadályt képező kamionokat hogyan lehetne ténylegesen elkülöníteni. Tiltó tábla most is van a gyorsforgalmi úton, de még mindig vannak szó szerinti fennakadások. Forgalomszervezési kérdés emellett az is, hogy a gyorsforgalmi útról kiszoruló teherautók milyen útvonalakon tudják/fogják elkerülni ezt az ütőeret. Már pedig a ferihegyi repülőtéren a válság ellenére is elég jól fut az árufuvarozók szekere, ezek a légi cégek saját teherautó flottával is rendelkeznek és az egyéb szállítmányozók is a repülőtérhez vezető és a környéki közúti infrastruktúrát használják, méghozzá növekvő számban.

A megújuló közúti és a valamikor kiépülő vasúti kapcsolat egyrészt növelné az utasok komfortját, másrészt az érintett kerületek kapcsolódó területein teljesen átformálná a közlekedési irányokat, új beruházásokat-fejlesztéseket indukálna. Ha a tömegek inkább mégis vasúton jutnának ki Ferihegyre illetve onnan be a városba, akkor csökkenteni lehetne a buszforgalmat és az utak zsúfoltságát.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!