4p

Mészáros Lőrinc elérkezettnek látta az időt arra, hogy növelje az érdekeltségét a cégbirodalom energiaellátásáért felelős kulcsfontosságú vállalatban.

A felcsúti milliárdosnak eddig két tulajdonostársa volt az EMvia Energiakereskedelmi Kft.-ben (EMvia Kft.), amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a leggazdagabb magyar cégbirodalmában. Nem kisebb ugyanis a cég feladata, mint hogy ellássa villamosenergiával a Mészáros-csoport vállalatainak többségét. Ezért sem volt teljesen érthető, hogy miért volt eddig két társa is Mészáros Lőrincnek az energetikai társaságban. A helyzet azonban hamarosan változhat, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ugyanis előzetesen engedélyezte, hogy a Status Energy Magántőkealap 52,93 százalékos befolyása 78,43 százalékos mértékűre növekedjen. Az alapot pedig a Mészáros Lőrinc által egyedüliként tulajdonolt Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli.

A tulajdonosi arány 25,5 százalékos növeléséhez pedig az kell, hogy Status Energy Magántőkealap megvásárolja a Tensor-Média-Print Kft. üzletrészét. A MEKH határozatából kiderül, hogy a felek már június 21.-én megkötötték az átruházási szerződést, de a vételár megfizetéséhez és a tulajdonjog megszerzéséhez szükség volt a hivatali engedélyre.

Kell egy kis energia. Fotó: Depositphotos
Kell egy kis energia. Fotó: Depositphotos

Lapunk tavaly novemberben írta meg, hogy a Mészáros-csoport többségi tulajdonos lett a Central Energy Trade Kft.-ben, amely villamosenergia-kereskedelmi és földgáz-kereskedelmi működési engedéllyel is rendelkezik. A CET Kft.-nek 2015 óta egyedüli tulajdonosa volt a balatonalmádi székhellyel rendelkező, a Banka-család tulajdonában lévő Tensor-Média-Print Kft. Mellé érkezett Mészáros Lőrinc érdekeltsége, mégpedig oly módon, hogy az addigi egyedüli tulajdonos három részre osztotta a részesedését. A cég nevét pedig júniusban változtatták meg EMvia Kft.-re.

A Banka-családról nem sokat tudni, de számos energetikai cégük van, valamint egy Joycruise Kft. nevű balatoni hajózással foglakozó veszteséges vállalkozásuk. Ők tehát most eladták a részüket a Mészáros-birodalomnak. A maradék 21,57 százalékos rész pedig egyelőre egy budapesti székhelyű Aapril Kommunikációs Kft. nevű társaságé. A stabilan veszteséges kis cég egyedüli tulajdonosa sokáig a budapesti Németh Bálint volt, de idén július közepén megérkezett mellé a Gaius Magántőkealap.

A Válasz Online még 2021-ben közölt cikket arról, hogy 43 titkos pénzalapot kezel a NER felsőelitje. Ezek egyike a Nukleus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely a Gaius-t is kezeli. A Nukleus korábban a felcsúti milliárdos MKB Bankjának kötelékébe tartozott, de 2020-ban kiszervezték, egyik áttételes tulajdonosa az a Balog Ádám, aki annak idején a bankot irányította. Így tehát az EMvia jelenleg már két magántőkealaphoz is köthető, amelyek a Mészáros-holdudvarban keringenek.

 

Az orosz-ukrán háború következtében kialakult energiaválság miatt döntött úgy a felcsúti sikerember, hogy inkább házon belül oldja meg az energiabeszerzést.

Az elmúlt évek energiapiaci fejleményei ezt feltétlenül szükségessé tették. Az árak, az ellátáshoz kapcsolódó költségek növekedése, a kereskedői koncentráció és egyéb piaci fejlemények miatti kockázatok növekedése egyaránt olyan kihívást jelentett, amelyre reagálni kellett.

- olvasható az EMvia oldalán.

A cég egyelőre veszteséges, 2022-ben 870 millió forintos forgalom mellett 248 millió forintos mínuszt hoztak össze. Nagy baj azonban nincs, amit jól mutat, hogy a mérleg pénzeszközök során 2021-ben 282 ezer forint szerepelt, 2022-ben viszont már 2,4 milliárd forint. A pénzeszközök egy számviteli gyűjtőfogalom, ami készpénz vagy bankbetét formájában rendelkezésre álló likvid eszközt jelent. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!