5p

Gyorsan sok változást eszközöltek az újonnan szerzett érdekeltségénél.

Nincs három hete annak, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége kiadta a közleményt a befolyásszerzésről, mely majdnem napra pontosan egy hónappal ezelőtt történt meg a cégbíróságra benyújtott dokumentumok alapján. Ahogy arról lapunk is megemlékezett, a Mészáros Csoporthoz tartozó termelővállalatok kiszámítható és stabil energiaellátásának érdekében sikeresen zárult az energiakereskedelemmel és innovatív beruházásokkal foglalkozó Central Energy Trade Kft. akvizíciója, a társaságnak kizárólag a cégcsoportos ügyfelek kiszolgálása lesz a feladata.

A kiadott közlemény azonban nagyon sok részletet nem árult el az ügyletről, egyebek mellett azt sem, hogy pontosan melyik Mészáros-érdekeltség lesz a CET Kft. közvetlen tulajdonosa. Ahogy az sem derült ki, hogy a kft.-be nem csak a Mészáros Csoport szállt be társtulajdonosként. Mindezekre részben a cégkivonat, részben pedig a cégbíróságra benyújtott dokumentumok adnak választ.

A CET Kft.-nek 2015 óta egyedüli tulajdonosa volt a balatonalmádi székhellyel rendelkező, a Banka-család tulajdonában lévő "Tensor-Média-Print" Kft. Mellé érkezett Mészáros Lőrinc érdekeltsége, mégpedig oly módon, hogy az egyedüli tulajdonos három részre osztotta a részesedését.

Ebből 25,5 százalékot tartott meg magának, 52,93 százalékát adta el a Status Energy Magántőkealapnak. Az alapot a Mészáros által egyedüliként tulajdonolt Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. A maradék 21,57 százalékos rész pedig a budapesti székhelyű Aapril Kommunikációs Kft. tulajdonába került - derül ki a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból.

A cégbíróság egyébként nem ült sokáig az akvizíció átvezetésén, hiszen az október 26-i tulajdonszerzést követően november 4-én már be is jegyezte a változást a cégkivonatba. Ám nem ez volt az egyetlen változás, ami Mészárosék megjelenésével végbement.

Rögtön másnap sok pénzt utal át. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Rögtön másnap sok pénzt utal át. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Rögvest megváltoztatták a cég székhelyét is: a budapesti Nánási útról átköltöztették a társaságot a herceghalmi irodaházba, mely számos Mészáros-érdekeltségnek ad otthont (például a Talentis Group Zrt.-nek).

Noha a régi tulajdonosok továbbra is a cég mögött állnak, új ügyvezetőt jelöltek ki. A cég élére a tulajdonos Banka József helyett a székesfehérvári Koncz László került, akinek eddig a cégháló alapján nem volt köze a felcsúti milliárdos cégbirodalmához. Mellette felügyelőbizottságot is létrehoztak, melynek tagjai:

  • Piller Zsuzsa, aki többek között a Mészáros Lőrinchez kötődő Status Capital Zrt. és az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. irányításában is szerepet vállal,
  • Sárkány Hunor a Gallicoop és a Wamsler SE vezetésében vállal szerepet,
  • Nagy Dániel, aki például a Magyar Bankholding Zrt.-nél más munkavállalóként cégjegyzésre jogosult.

Az viszont már teljeskörűen csak a bíróságra benyújtott papírokból derült ki, hogy jelentős tőkeemelést hajtott végre az új többségi tulajdonos, a Status Energy Magántőkealap.

A tulajdonszerzést követő másnap már elutalt ugyanis 185 millió forintot, melyből 1,2 millió forinttal közvetlenül a társaság törzstőkéjét növelték, így annak értéke 60,7 millió forintról, 61,9 millióra emelkedett. A fennmaradó összeget pedig a cég tőketartalékába helyezték.

A magántőkealap mellett lett még egy tulajdonosa a cégnek, ahogy azt említettük korábban, mégpedig a budapesti székhelyű Aapril Kommunikációs Kft. A 2008-ban alapított társaság főtevékenysége látszólag meglehetősen távol áll az energiapiactól, hiszen üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozik főtevékenységként. Ráadásul a felvett további tevékenységi körökről sem mondható el, hogy közel állna a CET fő profiljához. Jellemzően ugyanis az IT-piachoz, a reklám és média világához, a bútorgyártáshoz, valamint a számítástechnikai és audiovizuális termékek kis- és nagykereskedelméhez kapcsolódó tevékenységeket jegyeztek még be.

Az 5 millió forintos törzstőkével rendelkező cég egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője a budapesti Németh Bálint, aki ezen kívül még hat céggel áll kapcsolatban tulajdonosként vagy annak vezetőjeként.

A CET Kft. elmúlt éveit nézve egy elég felemásan teljesítő vállalatba vásárolta be magát a felcsúti milliárdos által tulajdonolt alapkezelő menedzselte magántőkealap. 2021-ben az előző évinek közel a tizede folyt be a céghez értékesítésből származó árbevételként: 248 millió forint a korábbi 2,1 milliárd után. Ám hiába a 2020-as rendkívül magas bevétel, nyereséget sem tavaly, sem tavalyelőtt nem tudtak termelni. 2021-ben 33,7 milliós, 2020-ban pedig 2,4 milliós lett a cég vesztesége. A legutóbbi nyereséges évben, vagyis 2019-ben 49 millió forint profit jött össze a szintén kiemelkedően magas 1,6 milliárdos árbevételből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!