6p

Tavaly szeptember óta gyakorlatilag változatlanok az élelmiszerárak, idős honfitársainknak az Auchan, a Tesco és az Interspar polcairól leemelt élelmiszerekért szinte ugyanannyit kell fizetniük az elmúlt fél év folyamán. Éves összevetésben azonban jelentős árcsökkenés tapasztalható, hiszen tavaly márciusban minden idők második legmagasabb értékét mutatta az Mfor Nyugdíjas Árkosár összege. Megnéztük azt is, a nyugdíjemelések mennyiben fedezték az elmúlt négy év áremelkedéseit. Íme, az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés márciusi eredménye.

Március elején az előző havinál valamivel magasabb mértékű, mínusz 9,9 százalékos értéket mértünk az Mfor Nyugdíjas Árkosár-indexre, ami azt jelenti, hogy 2023 márciusához képest idős honfitársaink a három nagy hipermarketlánc (Auchan, Tesco, Interspar) polcairól ennyivel kevesebbért tudnak bevásárolni.

Nagy mínuszban az Mfor Nyugdíjas Árkosár-index. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Nagy mínuszban az Mfor Nyugdíjas Árkosár-index. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az éves alapú árcsökkenés immár fél éve tart, lapunk először tavaly októberben mérte azt, hogy a 2022. októberi árakhoz képest egy év alatt egy hajszálnyival olcsóbb lett a nyugdíjasok havi nagybevásárlása.

Forintosítva ez azt jelenti, hogy

2024 márciusának első napjaiban az idősek által legnagyobb mennyiségben vásárolt termékekért a három hipermarketláncnál átlagosan 27 442 forintot kellett fizetni, több mint 3 ezer forinttal kevesebbet az egy évvel korábban mért 30 468 forintnál.

A csúcsot a 2023. februári 30 847 forintos árkosárérték jelentette. Akkor a következő hónapra 379 forinttal csökkent a termékek átlagára, míg most egy hónap alatt (2024 februárjához képest) 230 forinttal lett olcsóbb a nyugdíjasok nagybevásárlása.

Mi várható?

Az adatok alátámasztják múlt havi előrejelzésünket, melyben azt jósoltuk, az Mfor Nyugdíjas Árkosár-index februári mínusz 10,3 százalékos értéke fokozatosan a nulla felé fog elmozdulni. Mivel az árkosár összege tavaly márciusról áprilisra jelentősen, 1043 forinttal csökkent, és szeptember óta felvett egy gyakorlatilag állandónak nevezhető, 27-28 ezer forint közötti értéket, így arra számítunk, az Mfor Nyugdíjas Árkosár-indexe áprilisra számottevően elmozdul, mínusz 6-8 százalék közé fog kerülni. Azt a korábbi prognózisunkat, mely szerint a nulla körüli értékre tavasz végén, nyár elején van esély, úgy korrigálnánk, arra várhatóan júliusban kerülhet sor.

A teljes fogyasztói kosárra vonatkozó Privátbankár Árkosár-felmérést az ugyancsak a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, a Privátbankár oldalán ide kattintva olvashatják. >>

Módszertan

 

A szintén a Klasszis Média által kiadott laptársunk, a Privátbankár immár 16 éve elvégzett Árkosár-felmérésére támaszkodva állítottuk össze az Mfor Nyugdíjas Árkosarát, mely azt hivatott bemutatni, hogy mennyibe kerül egy nyugdíjas havi bevásárlása. Egy aktív, valamint egy nyugdíjaskorú fogyasztói kosara ugyanis eltér egymástól, bizonyos termékeket nagyobb, míg másokat egyáltalán nem, vagy kisebb mennyiségben vásárolnak idős honfitársaink.

 

A termékek meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) életszínvonal statisztikáját hívtuk segítségül, mely egyik táblája mennyiségek szerint tartalmazza, hogy miből mennyit vásárol egy nyugdíjas háztartás egy évben, ezt pedig elosztottuk a hónapok számával. Ez alapján állítottuk össze a 21 termékből álló nyugdíjas kosarunkat, melyben a legnagyobb mennyiségben vásárolt alapvető élelmiszerek szerepelnek. Ehhez súlyozva társítottuk a három nagy hipermarket árait laptársunk adatbázisából. Így nemcsak arra kapunk választ, hogy idős honfitársaink melyik hipermarketben mennyiért tudják beszerezni az élelmiszereket, de ennek átlagát véve az is kiderül, mennyit kell fizetniük egy havi nagybevásárlásért. Nyugdíjas Árkosarunkat egészen 2020 januárjáig visszamenőlegesen is kiszámoltuk, ez lehetőséget ad arra, hogy egy, a mindennapokban érzékelhető árindexet számoljunk.

Mi lenne a nyugdíjasokkal a 13. havi juttatás nélkül?!

A mostani, 27 442 forintos árkosárértéket akkor tudjuk igazán jól értelmezni, ha összevetjük a korábbi árkosárértékek növekedését az azóta bekövetkezett nyugdíjemelések mértékével.

Egy év alatt a nyugdíjak 9,3 százalékkal emelkedtek, ami a novemberi 3,1 százalékos nyugdíj-kiegészítésből és a januári 6 százalékos nyugdíjemelésből tevődik össze. Ezzel szemben az árkosár összegének 9,9 százalékos csökkenése valóban érzékelhető életszínvonal-emelkedést kellene, hogy jelentsen.

Kétéves időtávot figyelembe véve a nyugdíjak emelkedése 31,3 százalékot tett ki, eközben pedig az árkosár értéke 26,9 százalékkal emelkedett, tehát itt is reálnyugdíj-emelkedésről beszélhetünk.

Ha 2021 márciusához viszonyítjuk a mostani számokat, akkor a nyugdíjak 52,2 százalékos emelkedésével szemben az árkosár összegének 50,8 százalékos emelkedése áll. Ám ha a kormányzati kegyként emlegetett tizenharmadik havi nyugdíj második, plusz háromheti részét (mely 2022 februárjában érkezett) kivesszük a számításból, akkor a nyugdíjemelkedés mértéke csupán 43,3 százalékra jön ki, ami már jócskán elmarad az árkosár-emelkedés mértékétől.

Négyéves időtartamot vizsgálva azt látjuk, hogy az árkosárban szereplő termékek 2020 márciusa óta 49,5 százalékkal drágultak, míg a nyugdíjak 62 százalékkal emelkedtek. A tizenharmadik havi nyugdíj 2021 februárjában érkezett egyheti, majd 2022 februárjában kifizetett további háromheti értékét figyelmen kívül hagyva viszont az időskori juttatások emelkedése csak 49,3 százalékra jön ki, ami hajszálnyival ugyan, de elmarad a nyugdíjas árkosár értékének emelkedésétől.

Tehát továbbra is igaz, hogy aki friss nyugdíjas, annak érezhetően emelkedtek az élelmiszer-vásárlásra fordítható pénzügyi forrásai, akik azonban korábban vonultak nyugdíjba, azoknak a tizenharmadik havi juttatás visszaépítése csupán a veszteségek kompenzálására elég.

Plusz kettő, mínusz tizenegy

Mint arra korábban utaltunk, az Mfor Nyugdíjas Árkosár értéke tavaly szeptember óta egy szűk, 27-28 ezer forint közötti sávban mozog, vagyis havi alapon nézve jelentős árváltozást nemigen lehet tapasztalni. Februárról márciusra két termék ára emelkedett 10 százalékot meghaladó mértékben: a banánért 17,1 százalékkal, míg a tejért 12,8 százalékkal kell többet fizetniük idős honfitársainknak. Az olcsóbbá vált termékek közül kiemelkedik az alma a maga 35 százalékos árcsökkenésével, emellett a sajtért 16,8 százalékkal, a cukorért pedig 16,4 százalékkal kevesebbek kell a kasszáknál hagyni.

A banán azon kevés termékek egyike, mely egy hónap alatt nagyot drágult. Fotó: Pixabay
A banán azon kevés termékek egyike, mely egy hónap alatt nagyot drágult. Fotó: Pixabay

Az Mfor Árkosár-indexének mínusz 9,9 százalékos értéke azt sugallja, éves alapon jóval nagyobb áringadozások, főleg árzuhanások történtek, és ezt a gyakorlat igazolja is. A narancslé 42,9 százalékos, illetve az alma 20,1 százalékos drágulásával szemben nem kevesebb, mint tizenegy termék ára csökkent egy év alatt 10 százalékot meghaladó mértékben:

 • sajt: 46,1 százalék,
 • tojás: 43,8 százalék,
 • párizsi: 30,4 százalék,
 • száraztészta: 26,3 százalék,
 • burgonya: 25,7 százalék,
 • tejföl: 19,9 százalék,
 • margarin: 17,9 százalék,
 • liszt: 16,5 százalék,
 • kenyér: 13,7 százalék,
 • rizs: 12,7 százalék,
 • tej: 12,2 százalék.

Az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés korábbi cikkeit ide kattintva olvashatja. >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!