5p

NATO-csúcs, Svédország csatlakozása a katonai tömbhöz, csok és Babaváró szigorítása, szja-kedvezmények módosítása. Vajon ezek a közbeszédet uraló témák szóba kerülnek a miniszterelnök péntek reggeli beszélgetésében? Kövesse velünk percről percre!

7.34:

A beszélgetés a kormányüléssel kezdődik. A kormányfő ismertette, az ilyen rendkívüli ülések során a napi ügyek mellett az ország sorsát akár évtizedekre befolyásoló nagy ügyekről is beszélnek.

7.36:

Orbán Viktor szerint a háború el fog húzódni, a háború és a szankciók nem fognak eltűnni, pedig ha utóbbi megtörténne, akkor egy csapásra minden jó lenne. Az infláció letörését a kormánynak kell elérni, „fülön vagy üstökön kell ragadni”. A kormányzati intézkedések közül most az árfigyelő rendszert, valamint a kötelező akciókat említette meg.

7.38:

A kötelező migránskvótát Brüsszel elfogadta – mondta Orbán Viktor –, de mint mondta, áttekintették, milyen jogi lehetőségeik vannak, hogy ezt ne kelljen teljesíteni.

7.39:

Brüsszel a rezsicsökkentés eltörlését is rá akarja kényszeríteni az országra Orbán Viktor szerint, és most a kormányülésen áttekintették azt is, hogy ezt hogyan ne teljesítse Magyarország.

7.43:

A NATO-csúcsról szólva a kormányfő azt mondta, hogy Ukrajna nem kapott fix menetrendet, de ha felvették volna a tömbbe (ahogy azt az ő szemszögükből érthetően elvárták volna), akkor az azt jelentené, hogy Oroszország háborúban áll a NATO-val, vagyis ez egy harmadik világháború lenne.

Orbán Viktor szerint az ukránok zsarolnak, követelőznek. Ám szerinte ha az ő álláspontjukat elfogadnánk, akkor belesodródnánk a háborúba. A kormányfő szerint háborús eszkaláció van, egyre veszélyesebb fegyvereket küld a Nyugat Ukrajnának. A miniszterelnök megismételte: „tűzszünet, béketárgyalás”.

7.46:

A kormányfő szerint az infláció csökken, tehát „jó pályán van”. Ki kell tartania a kormánynak, és egymás után kell meghozni az intézkedéseket.

A rezsicsökkentést úgy kell felfogni, hogy minden család kap havonta 181 ezer forintot, ez a közép- és alsó osztályoknak fontos, tehát nem energetikai kérdés – mondta Orbán Viktor.

7.45:

Orbán szerint ha az amerikaiak akarnák, akkor holnapra béke lenne. Úgy véli, Ukrajna elvesztette szuverenitását, mert mindent az amerikaiaktól meg az EU-tól kap. Ám nincs válasz arra, miért nem akar békét az Egyesült Államok.

7.52:

A migrációt érintve Orbán Viktor a 2015-ös válság elemeit, például a röszkei határállomás ostromát idézte fel. „A tapasztalat azt mondatja velünk: no migration!” A kormányfő szerint a menekültkérelmet az EU-n kívül kell elbírálni, csak pozitív elbírálás esetén léphet be a közösség területére – ismertette Orbán Viktor a magyar modellt. Szerinte ezzel Nyugaton is meg tudnák oldani a migráció kérdését. „Az új szabályok lerombolnák a magyar, egyetlen sikeres határvédelmi modellt” – húzta alá a kormányfő, aki hozzátette, Brüsszelben az az álláspont, hogy ez nem helyes, és „migránsgettókat” akarnak rákényszeríteni az országra.

7.54:

A kormányfő szerint az ellenzék jó részét Brüsszel felhasználja arra, hogy rákényszerítse Magyarországra a migránskvótákat és a migránsgettókat. Mint fogalmazott, a migrációval szembeni küzdelem első frontvonala a magyar parlamentben van, ezért ott nem szabad engedni a baloldal követeléseinek.

7.55:

Orbán Viktor szerint nőni fog azon országok száma, amelyek a migráció elleni szövetség részesei lehetnek.

7.57:

A Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom kétes pénzügyeiről szólva Orbán Viktor azt mondta, emiatt a főpolgármester a szuverenitását elvesztette, de hozzátette, szerinte ez politikai korrupció, ami miatt felelniük kell az érintetteknek. A kormányfő szerint a szabályozáson is változtatni kell, hogy az ilyen jogi „lyukakat” befoltozzák.

7.58:

Az interjú ezzel véget is ért, köszönjük a figyelmet!

A családtámogatási rendszer megnyirbálása nem volt téma a közmédiás beszélgetésben. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
A családtámogatási rendszer megnyirbálása nem volt téma a közmédiás beszélgetésben. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Korábban írtuk:

Háromnapos kihelyezett kormányülést tart a kabinet Sopronbánfalván. Orbán Viktor miniszterelnök ennek ellenére nem hagyja ki a péntek reggeli rádióinterjút, amit csütörtök este Facebook-oldalán be is harangozott.

A héten NATO-csúcstalálkozó volt Vilniusban, ahol Recep Tayyip Erdoğan török elnök közölte, támogatja Svédország csatlakozásának ratifikációját. Így fontos kérdés, hogy valóban Magyarország lesz-e az egyetlen NATO-tagállam, mely még nem szentesítette a skandináv államcsatlakozását a katonai tömbhöz.

Eltörlik a városi csok intézményét és jelentősen szigorítják a Babaváró-hitel felvételének lehetőségét is, erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszélt egy közelmúltbeli Kormányinfón. Emellett friss sajtóhír, hogy a személyi jövedelemadó rendszerében levő kedvezményekhez is drasztikusan hozzányúlna az Orbán-kormány.

Könnyen lehet, hogy a kormányfő ezeket az ügyeket is felveti a péntek reggeli beszélgetésben.

Kövesse velünk a beszélgetést percről percre!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!