6p

A kormány Brüsszel démonizálását képtelen elengedni, az elmúlt napokban azzal próbálták riogatni a lakosságot, hogy az Európai Unió meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést. A kormány viszont a miniszterek kommunikációja alapján ezt aligha akarja, ami abból a szempontból érthető, hogy a mostani gázárak mellett komoly nyeresége lehet a lakossági ügyfeleken is az MVM-nek.

A magyar kormány gazdaságpolitikája 2021 vége óta komoly kudarcnak tekinthető, a választások előtti osztogatás az egyensúlyi mutatók mellett az inflációnak is komoly lökést adott. A kormányzat ezt követő intézkedései pedig tovább rontották a helyzetet, amit jelez a rendkívül magas infláció. A közel 25 százalékos drágulás nominálisan is rendkívüli, ha pedig hozzávesszük, hogy ez nagyjából 10 százalékponttal több, mint a második legmagasabb uniós érték, akkor abból az is látszik, hogy valamiért csak nálunk van szankciós infláció. Józan paraszti ésszel is belátható tehát, hogy valójában a súlyos magyarországi helyzetet nem az oroszok ellen hozott intézkedések okozták.

Most hozzá lehetne nyúlni a rezsicsökkentési rendszerhez

Orbán Viktor és csapata a tükörbe nézés helyett az Európai Uniót okolja a problémák miatt, a megtévesztő üzeneteknél rendre előkerül, hogy az energiaárak Brüsszel miatt ilyen magasak. Ha megnézzük az Európában irányadó TTF földgáz árát, akkor kiderül, hogy a magyar kormány üzenetei ebben a tekintetben sem őszinték. A gáz ugyanis a tavaly augusztusi – valóban fájdalmasan magas - szintjéhez képest drasztikusan visszaesett. A mostani megawattóránként 25 euró alatti tőzsdei kurzus a háborút megelőző félév időszakánál is jóval alacsonyabb, és immár csak minimálisan haladja meg a békeidők sokéves átlagát. Mindez azt jelenti, hogy

ha valamikor, akkor most el lehetne engedni a rezsicsökkenést, vagy legalábbis át lehetne alakítani a rendszert olyan módon, hogy a szociális és környezetvédelmi szempontok minél jobban érvényesüljenek.

Az Európai Bizottság kritikái - amelyek egyébként valóban nem újkeletűek - arról szólnak, hogy az állami beavatkozás piactorzító, ráadásul egy befixált alacsony költség egyáltalán nem ösztönzi a fogyasztókat a takarékosságra. Ha megnézzük ezeket az érveket, akkor azt kell mondani, hogy mindkettő teljesen jogos. Az állami beavatkozás ugyanis a közművek fejlesztései során már kiütközött, többek között ezért maradtak el az elektromos hálózat fejlesztései, amire hivatkozva pedig tavaly felfüggesztették a háztartási és ipari napelemes rendszereknek a hálózathoz való csatlakoztatását. De az is tény, hogy a viszonylag alacsony árak miatt 2021-ben még nőtt az éves gázfogyasztás, hogy aztán tavaly a hidegzuhanyként érkező intézkedésekre, az alacsony rezsidíjak részbeni piacosítására reagálva 20 százalékkal csökkenjen a fogyasztás.

Ezen az áron már jól keres az MVM

Persze, ha nagyon szarkasztikusak akarunk lenni, mondhatjuk, hogy az árakat azért akarja magasan tartani a kormány, hogy további takarékoskodásra ösztönzze a lakosságot, de alighanem másról szól a dolog. A mostani rezsicsökkentett és lakossági piaci ár mellett ugyanis a hazai kereskedő cég vélhetőleg immár jól keres, ha a tőzsdei áron veszik a gázt. Hogy ez valóban így van-e, azt nem tudjuk, mert nem csak a vállalat piaci tranzakcióiról nincs érdemi információ, de a magyar-orosz gázszerződés is titkos, így csak találgatni lehet, hogy a külkereskedelmi statisztikák szerint miért vesszük a tőzsdei árnál drágábban az energiahordozót. (Mivel a szerződésben foglaltakról nincs publikus információ, így a következő számításaink során a tőzsdei árat vesszük alapul.)

A pénteki európai tőzsdei gázárat és az aznapi euró-forint keresztárfolyamot alapul véve 97 forintos köbméterenkénti nettó ár adódik. Persze ahhoz, hogy ez a fogyasztókhoz eljusson különböző költségekkel jár, de az általunk megkérdezett szakértő szerint nagyságrendileg így is 110 forint körüli nettó áron el lehetne juttatni a tőzsdén vásárolt földgázt a magyar háztartásokba. Ha összevetjük ezt a 106 forintos jelenlegi rezsicsökkentett fogyasztói árral, akkor azt láthatjuk, hogy az ilyen módon eladott gázon az MVM-nek minimális vesztesége van, az állam pedig ebben az esetben az áfát bukja, hiszen azt végső soron nem kapja meg, illetve visszaadja az MVM-nek a veszteségek miatt. (A gyakorlatban ugyanakkor a különböző jogcímek miatt ennél azért komplikáltabb a helyzet.)

Ugyanakkor a lakosság nemcsak rezsicsökkentett, hanem lakossági piaci áron is kap gázt, amelynek most 747 forint a köbméterekénti díja. Egy korábbi cikkünkben a fogyasztási adatokból számított megoszlásnál azt becsültük, hogy a negyede kel el ilyen drágán, míg a gáz háromnegyedét 106 forintért kapják a magyarok. Amennyiben ez a fogyasztási arány valós, úgy az MVM lakossági gázeladásból származó bevételének átlagára 266 forint. A jelenlegi tőzsdei árak alapján tehát az energetikai vállalat köbmétereként 125 forint árrést ér el. Ugyanakkor a fent említett jelentős lakossági megtakarítás miatt valószínűsíthető, hogy a drágább gázt fogyasztók spóroltak, tehát az 1/4-3/4 arány helyett talán az 1/5-4/5 mutató helyesebb lehet. Amennyiben ez alapján számolunk átlagárat, akkor is 95 forint marad az MVM zsebében minden eladott köbméter gáz után.

Mint látható, a fenti táblázatból további forinterősödés vagy gázárcsökkenés esetén az sem elképzelhetetlen, hogy még a rezsicsökkentet áron sem fog bukni az MVM, miközben az államnak sem kell egyik zsebéből a másikba pakolni az áfát. Lehet persze arra hivatkozni, hogy még mindig a tavaly aranyáron vett gázt fogyasztjuk, ami igaz. Ugyanakkor éppen annak ellensúlyozására vetettek ki nagyon jelentős különadókat, amelyek kapcsán korábbi kormányzati kommunikáció rendre arról szólt, hogy a költségvetésben Rezsivédelmi Alap címszó alatt elkülönített 2000 milliárd szerint fedezi az akkori magas beszerzési árakat. Ha megnézzük akár Varga Mihály pénzügyminiszter, akár Lantos Csaba energiaügyi miniszter utóbbi időszakban tett kijelentéseit, a következő fűtési szezon kezdetéig aligha fognak módosítani akár az árazáson, akár a kirótt extraadók rendszerén. Jelenleg tehát az állam beszedi a pluszpénzt, miközben az MVM immár papíron olcsóbb gázzal kereskedhet, hogy a kormányzati kommunikáció fordulatát használjuk, extraprofittal. Ezzel pedig visszaérkeztünk a cikk elején felvezetett kiugróan magas infláció problematikájához is, hiszen, ha nem egy állami cég szedi be, akkor a kormány által is ostorozott többletköltségek is érezhetően hozzájárulnak az Európa-bajnok dráguláshoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!