3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Féléves csúszásban van a létesítmény felújítása, de a költségkeret túllépésével egyelőre nem számolnak.

"Mindenképpen el kell kerülni, hogy a Rác fürdő biodóm 2-vé váljon" – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának, ugyanakkor elismerte, hogy nincs erre használható szabad fővárosi forrás a tavaly árverésen visszavásárolt fürdő felújítására.

Az állatkerti biodóm befejezéséhez szükséges milliárdokat is a kormánytól várják, mindhiába. Holott Fürjes Balázs, a leköszönő Orbán-kormány Budapest fejlesztéséért felelős államtitkáraként korábban több beruházás – köztük a Pannon Parkként is emlegetett állatkerti projekt – kormányzati átvételét ígérte.

Ha lassan is, de halad. Fotó: MTI
Ha lassan is, de halad. Fotó: MTI

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatójának véleménye egybeesik Kiss Ambruséval, aki szintén kizártnak tartja, hogy a Rác fürdő a biodóm sorsára jusson.

Azt viszont nem tagadta, hogy a fürdő újranyitása a korábban remélt idén novemberről jövő évre csúszik. Mint emlékeztetett, a főváros csak tavaly szeptemberben kapta meg a Gellérthegy lábánál lévő Rác fürdő és mellé épült szálloda kulcsait.

A gyönyörűen felújított, különleges atmoszférájú fürdő és a mellé újonnan épített 67 szobás hotel egyébként már 2010-ben a nyitás kapujában volt, de áldozatul esett a főpolgármesteri székben Demszky Gábort váltó Tarlós István politikai játszmáinak. 

 Az építészek május végére készítik el a jelentésüket, amelynek alapján közbeszerzést írnak ki az ismételt rekonstrukció terveire. Az új tervek alapján várhatóan ősszel hirdetnek kivitelezői tendert és legjobb esetben jövő év közepén nyílhat meg újra a fürdő - bizakodik Szűts Ildikó, aki azt is elmondta, eddig közelítőleg 75-80 milliót költöttek a visszavásárolt épületekre, beleértve az őrzésüket is. Minderről egyébként mindenki pontos képet kaphat majd, mivel május végétől felkerül a BGYH honlapjára az összes Rác fürdővel kapcsolatos szerződés, dokumentum és információ.

A hotel épületének műszaki állapotfelmérését szintén az egykori tervezőkre, a Geon Építész Stúdióra bízták. A jelentés alapján a főváros vagyonkezelő cége határozza majd meg a hotel vagyonértékét. A hasznosításról szóló előterjesztés várhatóan a nyár elejére készül el, amit a Fővárosi Közgyűlés augusztusi ülésén tárgyalhatnak a képviselők.

Már többen is bejelentkeztek a szállodára, érdeklődnek a vétel és a bérleti konstrukció iránt is. Mi megadjuk az ismert alapadatokat, de a hasznosítás részleteiről a Fővárosi Közgyűlés dönt majd. A hotel sorsa nyílt pályázaton dől majd el – tette hozzá a BGYH vezérigazgatója, aki a Népszava kérdésére csak annyit árult el, hogy a potenciális érdeklődők között hazai és külföldi szakmai befektetők is vannak. A tendert viszont aligha hirdetik meg nyár előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!