<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Féléves csúszásban van a létesítmény felújítása, de a költségkeret túllépésével egyelőre nem számolnak.

"Mindenképpen el kell kerülni, hogy a Rác fürdő biodóm 2-vé váljon" – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának, ugyanakkor elismerte, hogy nincs erre használható szabad fővárosi forrás a tavaly árverésen visszavásárolt fürdő felújítására.

Az állatkerti biodóm befejezéséhez szükséges milliárdokat is a kormánytól várják, mindhiába. Holott Fürjes Balázs, a leköszönő Orbán-kormány Budapest fejlesztéséért felelős államtitkáraként korábban több beruházás – köztük a Pannon Parkként is emlegetett állatkerti projekt – kormányzati átvételét ígérte.

Ha lassan is, de halad. Fotó: MTI
Ha lassan is, de halad. Fotó: MTI

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatójának véleménye egybeesik Kiss Ambruséval, aki szintén kizártnak tartja, hogy a Rác fürdő a biodóm sorsára jusson.

Azt viszont nem tagadta, hogy a fürdő újranyitása a korábban remélt idén novemberről jövő évre csúszik. Mint emlékeztetett, a főváros csak tavaly szeptemberben kapta meg a Gellérthegy lábánál lévő Rác fürdő és mellé épült szálloda kulcsait.

A gyönyörűen felújított, különleges atmoszférájú fürdő és a mellé újonnan épített 67 szobás hotel egyébként már 2010-ben a nyitás kapujában volt, de áldozatul esett a főpolgármesteri székben Demszky Gábort váltó Tarlós István politikai játszmáinak. 

 Az építészek május végére készítik el a jelentésüket, amelynek alapján közbeszerzést írnak ki az ismételt rekonstrukció terveire. Az új tervek alapján várhatóan ősszel hirdetnek kivitelezői tendert és legjobb esetben jövő év közepén nyílhat meg újra a fürdő - bizakodik Szűts Ildikó, aki azt is elmondta, eddig közelítőleg 75-80 milliót költöttek a visszavásárolt épületekre, beleértve az őrzésüket is. Minderről egyébként mindenki pontos képet kaphat majd, mivel május végétől felkerül a BGYH honlapjára az összes Rác fürdővel kapcsolatos szerződés, dokumentum és információ.

A hotel épületének műszaki állapotfelmérését szintén az egykori tervezőkre, a Geon Építész Stúdióra bízták. A jelentés alapján a főváros vagyonkezelő cége határozza majd meg a hotel vagyonértékét. A hasznosításról szóló előterjesztés várhatóan a nyár elejére készül el, amit a Fővárosi Közgyűlés augusztusi ülésén tárgyalhatnak a képviselők.

Már többen is bejelentkeztek a szállodára, érdeklődnek a vétel és a bérleti konstrukció iránt is. Mi megadjuk az ismert alapadatokat, de a hasznosítás részleteiről a Fővárosi Közgyűlés dönt majd. A hotel sorsa nyílt pályázaton dől majd el – tette hozzá a BGYH vezérigazgatója, aki a Népszava kérdésére csak annyit árult el, hogy a potenciális érdeklődők között hazai és külföldi szakmai befektetők is vannak. A tendert viszont aligha hirdetik meg nyár előtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.