2018. november 7. 10:17

Biztosan a demokraták lesznek többségben a képviselőházban. A szenátusban nagyot arattak a republikánusok, ám ezentúl a komolyabb törvényeket csak az ellenzékkel egyeztetve tudják majd átnyomni.

A nap nagy nyertesei egyértelműen a képviselőházi demokraták, akiknek 8 év után sikerült visszaszereznie a többséget. Nancy Pelosi leendő házelnök beszédében úgy fogalmazott, hogy az amerikaiaknak elege van a megosztottságból, és a demokrata többség mostantól azon lesz, hogy fékeket és ellenőrzéseket állítson Donald Trump elé. A FiveThirtyEight cikke szerint jelenleg még mindig közel 30 szék sorsa nincs meg biztosan, ha ezekben nem fog változás történni, akkor 227 demokrata és 208 republikánus képviselő fog ülni a házban - írja a Privátbankár.hu.

Egyelőre egy helyen látszik az, hogy sikerült megszerezniük a szenátori széket a demokratáknak a korábbi republikánus jelölttől, Nevadában, ugyanis már több elemzőoldal Jacky Rosent hozza győztesnek az eddigi szenátor Dean Hellerrel szemben. Az újraválasztott demokrata szenátorok közt egyébként ott van Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Dianne Feinstein is.

A republikánusok a megtartott szenátori helyek mellett annak a négynek különösen örülhetnek, amit meg tudtak szerezni, Floridában Bill Nelsont Rick Scott, Indianában Joe Donellyt Mike Braun, Missouriban Claire McCaskillt Josh Hawley, valamint Észak-Dakotában Heidi Heitkampot Kevin Cramer váltja. Szintén a nyertesek közé tartozik az a Ted Cruz, akinek még éppen sikerült megszereznie a szenátori pozíciót Beto O’Rourke elől, igaz, nem lennénk meglepve, hogyha O’Rourke 2020-ban Donald Trump egyik potenciális demokrata kihívójaként térne vissza az elnöki székért.

Mit jelent ez az eredmény Donald Trumpnak?

Ha őt kérdeznénk, óriási siker, és ez bizonyos mértékig igaz is, hiszen az elmúlt 100 évben csak ötször fordult elő, hogy egy elnök szenátori helyeket tudjon szerezni a félidős választásokon.

Tremendous success tonight. Thank you to all!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. november 7.

Csakhogy a kép ennél mindenképpen árnyaltabb, mivel a demokrata többségű képviselőház képes lesz arra, hogy kikényszerítse Donald Trump adóbevallását, ellenőrizze az üzleti ügyei és az elnökség közt felmerülő érdekellentétet, valamint segítse Robert Mueller orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész munkáját.

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint is gyengülni fog Trump pozíciója, mivel így az alsóházon már nem tud akadálytalanul bármit átvinni, és óvatosabban kell manővereznie a törvényhozással szemben. A szakértő szerint a mostani eredmény azt jelzi, hogy az amerikaiak változást akarnak, de nem feltétlenül az elnök leváltásával, inkább azzal, hogy rákényszerítsék a moderáltabb politikára.