3p

Az egyik új Michelin-csillag a belvárosi vendéglátás nagymenőjének, míg a másik csillag egy ismert televíziós szakács-celebnek a környezetében landolt.

Michelin-csillagot kapott a budapesti Essencia és a Salt étterem, ezzel hétre nőtt a legnagyobb gasztronómiai elismeréssel rendelkező egységek száma Magyarországon. Megnéztük a két étterem tulajdonosi és pénzügyi hátterét, és ismerős névre is bukkantunk.

Az étterem 2021 szeptemberében kapta meg első Michelin-csillagát. A SALT Budapest koncepciója a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszik. Tóth Szilárd séf ételeiben központi szerepet játszanak a gyógy- és vadnövények, melyek többségét maga gyűjti vidéken, egy részét pedig kistermelők szállítják. Ezek a különleges alapanyagok frissen, vagy fermentálva kerülnek a fogásokba

- szól a Salt bemutatkozása.

Illusztráció. (Fotó: Depositphotos)
Illusztráció. (Fotó: Depositphotos)

Az étterem mögött a Nomád Vendéglátó és Szolgáltató Kft. áll, a céget 2019-ben alapították. Az első évben 93,1 millió forintos forgalom mellett 4,7 millió forintos nyereség jött össze, 2020-ban viszont már 214 millió forint lett az árbevétel és 14,9 millió forint a profit. Pedig tavaly sokat volt zárva a Salt, de Budapest egyik legfelkapottabb étterme a koronavírus-járvány első hulláma alatt házi kenyeret és sonkát is házhoz szállított, de a séf házhoz megy programban is benne voltak. Most egy 15 fogásos kóstolómenü 29 ezer forintba kerül.

A Nomád Kft.-ben 15 százalékos tulajdona van Tóth Szilárdnak, szintén 15 százalékos tulajdonos Boldizsár Máté étteremvezetőnek, míg a Hotel Rum Kft.-nek 75 százalékos része van a cégben. A Hotel Rum pedig Csoknyay Zoltán (aki például az Ötkert szórakozóhely egyik tulajdonosa is) és a Verecke 120 Ingatlanforgalmazó Zrt. tulajdonában van. A Verecke 120 pedig Lefkovics Szonja és családjának érdekeltsége. Lefkovics Szonja a belvárosi Leroy tulajdonosa, Lefkovics György lánya.

Róla a hvg.hu írta meg 2017-ben, hogy nem új szereplő a belvárosi ingatlanpiacon. A Leroy-csoport vezetője cégein keresztül több ingatlant is birtokolt az Október 6. és a Zrínyi utca, valamint a Bazilika körül. Tulajdonrésze van több belvárosi étteremben, de többségét nem ő üzemelteti, hanem valamelyik üzlettársa. Tehát a Michelin-csillag a belvárosi vendéglátás nagymenőjének, a mindenkori V. kerületi önkormányzattal remek kapcsolatot ápoló Lefkovics Györgynek a környezetében landolt.

Budapest szívében található Essencia éttermünkben Tiago és Éva a portugál és magyar konyha ízeit mutatja be saját gyermekkori emlékeikből táplálkozva, elegáns, mégis kötetlen formában

- ez pedig már a másik új Michelin-csillagos étterem, az Essencia bemutatkozása.

Itt az 5 fogásos menü csak 20 ezer forintba kerül, borpárosítással viszont már 31 500 forintba. Az étterem mögött az Essenciagourmet Kft. áll. A cég 2020-ban 63,5 millió forintos forgalom mellett 13,7 millió forintos veszteséggel zárt. A portugál Tiago Sabarigo valóban tulajdonos, de nem az egyetlen, hiszen például a That's Amore Kft. is az.

Itt pedig már a tulajdonosok között megtaláljuk Annoni Gian Luigi-t, aki amúgy Gianni Annoni tévés műsorvezető és szakács. A That' Amore pedig Naphegy Étterem Kft. tulajdonosa, a céggel kapcsolatban szintén a hvg.hu írta meg, hogy a budai Naphegyen működő Oxygen Wellness címén nyit éttermet Gianni. A portál emlékeztetett arra, hogy az Oxygen Wellness a Fideszhez közel álló celebeknek, köztük Rogán Antal exének, Gaál Cecíliának kedvelt helye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!