2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Még a lassuló élelmiszer-infláció is jelentős többletet okoz a háztartások élelmiszer-kiadásaiban - lapigazgatónkat, Gáspár Andrást az ATV Start műsorában kérdezték a háttérről.

Tovább fékeződik az élelmiszerár-emelkedés tempója: májusban 9 hónapja nem látott üteműre lassult a drágulás, de még így is 30 százalék fölötti mértékben emelkedett a családi nagybevásárlás költsége egyetlen év alatt - derült ki a Privátbankár Árkosár legfrissebb részéből. A témával foglalkozott szerdán az ATV Start műsora is, a stúdióban a felmérésről és az élelmiszerpiaci folyamatokról lapigazgatónkat, Gáspár Andrást is kérdezték.

Az áremelkedés mérséklődésének hátterében a bázishatások (magyarán a tavalyi gyors tempójú drágulás) és a reáljövedelmek csökkenése, a kereslet mérséklődése is áll, ahogy a forint erősödése és az energiaárak mérséklődése is az infláció lassulását okozza. A kormányzati intézkedések hatása azonban legalábbis kétséges: az árstopról már bebizonyosodott, hogy inkább az árszínvonal emelkedéséhez járul hozzá, a kötelező akciók bevezetésének hatását pedig egyelőre nem lehet megbecsülni, de újabb zavart kelthet a piaci szereplők körében. Az energiaárak csökkenése örvendetes hír a hazai, erősen energiaintenzív gazdaság szempontjából - de ezen a téren a hazai ellátásbiztonság szempontjából is fontos lenne az orosz függőség csökkentése, a beszerzési csatornák bővítése, ami azonban lassú és költséges folyamat. Ebből a szempontból sem szerencsés, hogy Magyarország jelenleg nem fér hozzá teljes egészében az uniós forrásokhoz - mondta Gáspár András

A műsor vendége volt Hollósi Dávid, az MKB Bank agrár és élelmiszeripari üzletágának vezetője is, aki elmondta: az energiahordozók és az élelmiszeri alapanyagok ára korábban a pandémia és a háború miatt is elszállt, mostanra azonban drasztikus csökkenés látható ezeken a frontokon - ennek hatása ugyan lassan, de már érzékelhető módon kezd megjelenni az élelmiszerárakban is. A szakma egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni - az újabb kormányzati intézkedések remélhetőleg már ennek előszelét jelentik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!