<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nehezen lehet megérteni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ miért nem adott hivatalos tájékoztatást arról, hogy változtat az eddigi oltási protokollján. A változtatások értelmében ugyanis az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, a felgyógyulásuk után várakozási idő nélkül olthatók.

Közvetlenül karácsony előtt, december 23-án adta ki új szakmai ajánlását a Covid-19 védoltások alkalmazásához a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Ebből kiderül, hogy a Moderna vakcinájából a harmadik oltáskor csak fél dózist javasolnak beadni minden korosztálynak. A tájékoztató szerint általános szabály lett az is, hogy a 3. oltást mindkét korosztályban legalább 4, legfeljebb 6 hónappal az első két oltás után, valamint az esetleges megfertőződést követően javasolt beadni. A negyedik oltásra az NNK jelentése szerint jelenleg nincs szükség.

Kardosné Huszár Ildikó asszisztens beolt egy Mikulásnak öltözött férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával az orosházi László Elek kórház oltópontján 2021. december 6-án. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)Kardosné Huszár Ildikó asszisztens beolt egy Mikulásnak öltözött férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával az orosházi László Elek kórház oltópontján 2021. december 6-án. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Azt már az Index szúrta ki, hogy még a kormányzati koronavírus-oldalra sem tették ki az oltási rend változásáról szóló tájékoztatót. A legérdekesebb változás az, hogy azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók. .

A közleményből kiderült, hogy védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére még PCR-teszt elvégzése sem indokolt.

Az NNK ajánlása hangsúlyozza:

A fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

harmadik oltás szakmai ajánlása szerint az továbbra sem változott, hogy az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltó orvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs – emelték ki a közleményben.

A protokoll szerint a második és a harmadik oltás abban az esetben ellenjavallt lehet, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál.

12–17 év közöttiek ismétlő oltásával kapcsolatban leszögezik, hogy rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna-vakcinából minden esetben fél dózis adható – emelték ki.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.