<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kiderült, hogy pontosan mennyibe kerültek a honvédségnek a levegő-levegő rakéták.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos még karácsony előtt számolt be arról, hogy a Magyar Honvédség bevásárolt a Gripen harcigépekből. A december 17-én aláírt megállapodás szerint a német Diehl cég IRIS-T típusú kis hatótávolságú légiharc-rakétákat szállít Magyarországnak – a pontos árról ekkor még nem volt információ.

Egy IRIS-T rakéta (Kép forrása: diehl.com)Egy IRIS-T rakéta (Kép forrása: diehl.com)

A frissen közzétett közbeszerzési értesítőből azonban már ezt is megtudhatjuk. A tájékoztatás szerint a Diehl Defence GmbH & Co. KG-val kötött szerződés végleges értéke 13,6 millió euró (nagyjából 4,881 milliárd forint) valamivel több, mint az eredetileg becsült 4,855 milliárd forint – a különbséget feltehetőleg az euró-forint keresztárfolyam változása magyarázza.

Az árba a rakéták biztosítása mellett beletartozik az ezek használatához szükséges kiképzés nyújtása is, valamint szimulációs gyakorlat is.

Maróth Gáspár az IRIS-T rakéták előnyei közt említette egyebek mellett, hogy az infravörös önirányítású IRIS-T rakétát sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja, amire az eddig rendelkezésre álló Sidewinder rakéta nem volt alkalmas – írta a Portfolio, hozzátéve, hogy a jelenleg alkalmazott rakétákhoz képest az IRIS-T-t nagy szögeltéréssel is indíthatja a pilóta, azaz a célnak nem kell a gép előtt lennie.

A Diehl Defence anyacége, a Diehl Stiftung komoly múlttal rendelkezik, az 1902-ben alapított, azóta is teljes egészében családi tulajdonban lévő vállalkozás. A cég bevételeinek legnagyobb hányadát a polgári légiközlekedésben használt elemek gyártása (29,5 százalék), valamint a fémipar (24,6) adja. A haditechnológiával foglalkozó Diehl Defence a harmadik legjelentősebb divízió, amely a cég honlapján elérhető adatok szerint a 2020-as üzleti évben 571 millió eurós bevételt hozott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.