2019. március 4. 09:40
mfor.hu

393 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet decemberben. Egész évet tekintve 5,5 milliárd euró felett maradt a külkereskedelmi exporttöbblet.

2018 decemberében a kivitel volumene 1,7, a behozatalé 3,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az aktívum 393 millió euró volt, 178 millió euróval kevesebb a 2017. decemberinél. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,7, a behozatalé 5,3 százalékkal emelkedett. 2018-ban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 5,6 milliárd euró volt.

A Központi Statisztikai Hivatal második becslése szerint tavaly decemberben a kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2471 milliárd forint), a behozatalé 7,3 milliárd euró (2344 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest Euróban kifejezve az export értéke 2,5, az importé 5,3 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelem aktívuma 178 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 5 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.) A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 4,3, exportban 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,5 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 3,1, a dollárral szemben 7,2 százalékkal gyengült.

MTI Fotó: Kovács Tamás

gépek és szállítóeszközök 2017. decemberi áron számított kereskedelme a kivitelben 2,6, a behozatalban 6,4 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportja közel tizedével, míg importja több mint tizedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kivitel és a behozatal növekedésében a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja több mint tizedével, importja kismértékben csökkent. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportja több mint negyedével, importja közel tizedével emelkedett. Az import növekedése a mobiltelefonok, illetve a hang, képek vagy más adatok vételére, átalakítására és továbbítására vagy helyreállítására szolgáló gépek forgalomváltozásával függ össze. A kivitelben a tévékészülékek forgalomváltozása volt jelentős. A villamos gépek, készülékek és műszerek exportja kismértékben visszaesett, importja valamelyest bővült. A növekedést importban az elektronikus integrált áramkörök, míg a csökkenést exportoldalon az elektromosan szigetelt huzal és vezeték forgalomváltozása eredményezte.

feldolgozott termékek exportvolumene nem változott, az importja 3 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele és behozatala is kismértékben növekedett. Az emelkedést importban a terápiás és egyéb célokra előkészített emberi és állati vér, exportban pedig a gyógyszerek forgalma eredményezte. A műanyag-alapanyagok exportja pár százalékkal, importja közel tizedével emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek forgalma exportban több mint tizedével mérséklődött, importban hasonló mértékben növekedett az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelemben az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált. A vas- és acélexport közel tizedével, míg importja pár százalékkal esett vissza. A színesfém kivitele és behozatala egyaránt kismértékben bővült 2017 decemberéhez képest. Importban az alumíniumlap, -lemez és -szalag, exportban az alumíniumrúd és -profil forgalomváltozása dominált. Az egyéb fémtermékek forgalma kivitelben pár százalékkal, behozatalban közel tizedével meghaladta az előző év azonos időszakának a szintjét.

Az energiahordozók exportvolumene 5 százalékkal nőtt, míg az importvolumene 4 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek kivitele több mint hetedével növekedett, behozatala pedig csupán pár százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjától. A természetes és mesterséges gáz exportja mintegy ötödével emelkedett, míg importja ugyanekkora mértékben csökkent. A villamos energia kivitele több mint tizedével mérséklődött, behozatala megközelítőleg ekkora mértékben nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,3, az importé 0,8 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja és importja is közel tizedével növekedett. Kivitelben a kukorica, behozatalban a kenyér és más pékáru forgalmának a növekedése dominált. A hús és húskészítményekexportja kismértékben visszaesett, importja viszont nőtt. A növekedés behozatalban az elkészített és konzervált hús, a csökkenés kivitelben pedig a sertéshús forgalomváltozásának tulajdonítható. Az ital exportja kismértékben csökkent, importja több mint tizedével nőtt. A növekedés behozatalban az ásványvíz, a csökkenés kivitelben a bor forgalomváltozásával függ össze. A dohány és dohányáru exportja közel tizedével mérséklődött, míg importja pár százalékkal maradt el az előző időszak azonos időszakának szintjétől. Behozatalban a feldolgozatlan dohány, kivitelben a nem rúddá formázott feldolgozott dohány és dohánypótló forgalma dominált.

Egész évben:

2018-ban a kivitel értéke 104,9  milliárd euró (33 419 milliárd forint), a behozatalé 99,3 milliárd euró (31 654 milliárd forint) volt.

2018-ban az előző évhez képest a kivitel volumene 4,2, a behozatalé 6,3 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 2,5 milliárd euróval csökkent, és 5,6 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 4, exportban 3 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. A cserearány 1 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 3,1 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva 1,5 százalékkal felértékelődött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.