<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

Tovább vágtáztak idén májusban a fővárosi lakásárak a megvalósult adásvételeknél. Budán már minden negyedik lakásért legalább 70 millió forintot kértek és kaptak, egy év alatt ez a csoport csaknem 16 százalékkal drágult, de Pesten is majdnem 9 százalékos emelkedés volt az átlagárakban.

A belvárosi lakásárcsökkenés egyáltalán nem követendő példa Budán és a népszerű pesti kerületekben. Látszik ez a friss májusi adatokból is. Kiderül, hogy a budai tranzakciók közel negyede 70 millió forint feletti volt, az előző év májusához képest 16 százalékponttal nőtt az arányuk, és ezzel a legnépszerűbb típussá lépett elő - közölte a Duna House (DH).

A belvárosi lakások eladói közben folyamatosan csökkentették az alku mértékét, jelenleg ez 6-7 százalék körül van. Ennek oka részben az, hogy tavaly, az év második felében többet engedtek, viszonylag sok adásvétel is volt, így mára apadt a piacon lévő ingatlanok száma, ezért többen sokáig tarthatják a magas kínálati árat. 

Drágulnak a használt lakások is Pesten, főleg a Dunához közel (fotó: Mester Nándor)Drágulnak a használt lakások is Pesten, főleg a Dunához közel (fotó: Mester Nándor)

Tavaly májushoz képest Budán ismét a 40-60 négyzetméter közötti otthonok iránt volt a legnagyobb érdeklődés, és az  adásvételek 94 százalékát a 100 négyzetméter alatti ingatlanok adták. Utóbbi kategória Pesten is az adásvételek kilenctizedét tette ki. Budán nem történt adásvétel 500 ezer forintos négyzetméter alatti áron, és nagyot nőtt a 900 ezer forint/négyzetméter feletti otthonok aránya. Ez utóbbi kategória a tranzakciók harmadát tette ki. Pesten ennél kiegyensúlyozottabb volt a helyzet, a legnagyobb érdeklődés a 20-30 millió forint közötti otthonok iránt volt.

A vidéki településeken a vevők 54 százaléka 40-80 négyzetméter közötti ingatlant vásárolt idén májusban. A vidéki otthonok közel harmada 250 ezer forintnál kisebb négyzetméteráron cserélt tulajdonost, míg 2020 májusában ez az arány 49 százalék volt. Csökkent a 15 millió forint alatti kategóriák aránya, míg a 35 millió forint feletti ingatlanok kereslete 9 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Visszatértek a panelek a piacra, újból erősen drágulnak (fotó: Mester Nándor)Visszatértek a panelek a piacra, újból erősen drágulnak (fotó: Mester Nándor)

Négyzetméterár tekintetében Pest megyében is hasonló tendencia tapasztalható, mint vidéken. Itt is a négyzetméterenként 250 ezer forint alatti ingatlanok voltak a legnépszerűbbek, és az elmúlt évhez hasonlóan csökkent az arányuk. A 600 ezer forintos négyzetméteráron hirdetett és megvett otthonok aránya azonban a tavalyi 6 százalékról 19 százalékra nőtt, és ezzel a második legnépszerűbb kategória lett. Lakásár tekintetében – akárcsak 2020-ban - az 50 millió forint feletti ingatlanok iránt volt a legnagyobb érdeklődés.

Figyelemre méltó a panelek drágulása is. A májusban értékesített panelotthonok átlagos négyzetméterára keleten 21,5 százalékkal, nyugaton 15 százalékkal nőtt. A vevői alku mértéke mérséklődött. A májusban értékesített panelotthonok átlagos négyzetméterára Budán 18 százalékkal, Pesten 9 százalékkal emelkedett, az előző év azonos időszakához képest. Az eladott  használt téglalakások négyzetméterárának tekintetében Budán 21, Pesten 8, a belvárosban 7 százalékos növekedés figyelhető meg a tavalyi év májusához viszonyítva. 

Idén májusban Budapesten és Kelet-Magyarországon megnőtt a nagyon jó állapotú ingatlanok iránti érdeklődés, a főváros  esetében a tranzakciók fele ebben a kategóriában történt. Egyúttal a felújítandó otthonok aránya csökkent mindkét régióban. Pest megyében viszont a vevők 36 százaléka a felújítandó, illetve a lakható állapotú ingatlanokat részesítette előnyben vásárlásnál, ami valószínűleg az otthonfelújítási programmal modernizálható, befektetésjellegű ingatlanokra vezethető vissza.

Az ország minden részén átlagosan legalább 3 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához. A panelotthonok gyorsabban keltek el, átlagosan 3-4 hónap alatt, ami hasonló a tavaly májusi adatokhoz. A használt téglalakások esetében viszont 4-6 hónap volt az átlagos értékesítési idő.

„A korábbi években is megfigyelhettük már a peremkerületek belvároshoz képest nagyobb ütemű drágulását, erre a tendenciára 2020-ban csak ráerősített a járványhelyzet az Airbnb piac visszaesésével és az otthoni munkavégzés térnyerésével” – mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Utalt rá, hogy immár harmadik évtizede ciklikusan változik, hogy éppen mely városrészre mutatkozik nagyobb kereslet Budapesten. Szerinte azonban hosszú távon az olyan kertvárosi(as) lokációk lehetnek leginkább értékállóak, ahonnan könnyen, gyorsan elérhető a belváros, a munkahelyek. Valószínűsíthető ugyanis, hogy számos munkáltató élni fog a hibrid típusú munkarenddel, lehetővé téve a home office és irodai munkavégzést is, ez pedig alapvetően megváltoztathatja a lakásvásárlói preferenciákat.

Megjegyezte még - ezt több szakértő is osztja - hogy aligha várhatunk árcsökkenésre, hiszen a januárban indult Otthonteremtési Program támogatási elemei és az 5 százalékos újlakás-áfakulcs visszavezetése jelentősen fellendítették az első félévet, ez a tendencia várhatóan kitart az év hátralevő részében is. A pozitív előrejelzést természetesen nagyban befolyásolhatja újabb járványhullámok esetleges érkezése.  

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.