<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
MTI

Sugárterápiás eszközfejlesztés valósult meg 1,9 milliárd forintból az Országos Onkológiai Intézetben az Egészséges Budapest Program (EBP) részeként.

Az új sugárterápiás eszközök hétfői ünnepélyes átadása előtti sajtótájékoztatón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, az intézet az elmúlt években az EBP keretében mintegy négymilliárd forint értékben ezer új orvostechnológiai eszközt kapott. Most két lineáris gyorsítót, egy brachyterápiás utántöltőt és egy radiológiai ultrahangkészüléket szereztek be.

Elhangzott, hogy a két új lineáris gyorsító a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológiát képviseli és lehetővé teszi a legújabb külső besugárzási technikák alkalmazását a daganatos betegek kezelésénél. Kásler Miklós kiemelte, az onkológiai intézet "tradíciói rendkívüliek" és az mindig a csúcstechnológiát használta. Továbbá a magyar onkológiai kutatások mindig a világ élvonalába tartoztak - tette hozzá.

A miniszter közölte: az úttörő lépések nélkül a magyar onkológia nem "lenne itt", és ugyanazok a tendenciák lennének mint, amelyek évtizedeken keresztül voltak: emelkedő halálozás emelkedő daganatos megbetegedések mellett. Jelenleg adatok szerint a daganatos megbetegedések száma emelkedik, az ebből következő halálozás "rendkívül szolidan" csökken.

Tóvizi Attila, az Egészséges Budapest Programért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az EBP-t 2017-ben indította el a kormány azzal a céllal, hogy a központi régió egészségügyi intézményeit fejlesszék. A fejlesztések három területre összpontosulnak: orvostechnológia eszközbeszerzésre, informatikai felújításra és infrastrukturális fejlesztésekre.

Az elmúlt években 81,7 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre kizárólag a Budapesten és Pest megyében - közölte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.