2018. február 26. 16:49
mfor.hu

Jelentős ipari, infrastrukturális és idegenforgalmi fejlesztések voltak az utóbbi években a borsodi megyeszékhelyen. Ezzel párhuzamosan 7 százalékkal csökkent a munkanélküliség, újabb vállalatok települtek a városba, sorra épülnek az új lakások. A nehézipar egykori fellegvára az elmúlt nyolc évben alaposan átalakult. Laptársunk, a Privátbankár munkatársa a helyszínen járt.


Ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztés el tudjon indulni Miskolcon, el kellett érni egy stabilitást. 2010 körül rendkívül nagy volt a bizonytalanság a gazdasági szereplők körében és a miskolciak gondolkodásában is – kezdte Kriza Ákos polgármester a városházán tartott kerekasztal-beszélgetésen, honnan indult a Miskolc vezetése 8 évvel ezelőtt, írja a Privátbankár.

A múlt héten tartott tájékoztatót a sajtónak a polgármester és Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója, amelyen egészen 1985-ig nyúltak vissza, elmondva, hogy a fénykorban 210 ezer lakost számláló acélvárost több mint 40 ezren hagyták el. A nehézipar összeomlása miatt szinte egyik napról a másikra 20 ezer ember lett munka nélkül a borsodi megyeszékhelyen.

Kriza Ákos szerint a politikai stabilitás mellett a munkahelyteremtés a gazdaságfejlesztés folyamatával kiegészülve visszaadta a miskolciaknak, a helyi gazdasági szereplőknek és az azóta oda települő cégeknek a hitét a város működésével kapcsolatban.Rátérve a konkrét számokra: 2010 körül 12 százalék felett volt a munkanélküliség Miskolcon, ez mára 5 százalékra csökkent. Míg korábban a közmunkaprogramokkal lehetett felszívni azokat, akik nem találnak munkát, mostanra alig találni ilyen formában foglalkoztatottakat, ők ma már a „szabad piacon” helyezkednek el, a városban beruházó cégeknél dolgoznak.

De mégis hogyan stabilizálódott a város gazdasága? 8 évvel ezelőtt 3,5 milliárddal többet költött a város, mint lehetett volna. Volt két lehetőség, amely közöl választhattak – mondja a polgármester. Az egyik út az lehetett volna, hogy megvonják a forrásokat a kultúrától, sporttól és az egyéb városi fejlesztésektől, és így hozzák egyensúlyba a város gazdálkodását. Másik útként viszont megpróbálják megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek a gazdaságot fejlesztik. Nem nehéz kitalálni, a második megoldás bizonyult hasznosnak, ami után 6 milliárd forintról 9 milliárd forintra nőtt az iparűzési adó bevétele néhány év alatt. „Stabil a város gazdálkodása” – tette mindehhez a polgármester.

Óriási felszívó ereje lett az autóiparnak

A legnagyobb munkáltatónak számító Bosch a városban az elmúlt években jelentősen fejlesztett. Ahogy a polgármester fogalmazott, az „első nagy fecske”, a japán autóipari beszállító, a Takata 2014-ben telepedett meg Miskolcon, mára mintegy 1700 embert foglalkoztat. Az elmúlt hónapokban pedig három további, ugyancsak az autóiparban érdekelt vállalat (az elektronikai berendezéseket és alkatrészeket gyártó kínai Ten Pao cégcsoport, az autóipari szerszámgyártással foglalkozó Spinto Hungária Kft. és az akkumulátorokat gyártó japán GS Yuasa) települt a városba.

A Takata gyára Miskolcon A Takata gyára Miskolcon


Kifognának a nagy halat a régiónak

Miskolcon így autóiparban mintegy 7500-an dolgoznak. Ezért nem csoda – ahogyan a polgármester is fogalmazott –, hogy a város felkészült arra, hogy bármilyen nagy autóipari befektető jelenjen meg Miskolcon. Ugyanakkor konkrét tárgyalásokat nagy autóipari szereplővel a város jelenleg nem folytat. Szélyes Domokos viszont rögtön hozzátette: a régió stabilizálásához egy nagy zászlóshajó cégre van szüksége Miskolcnak.

Már az óvodában figyelik a tehetségeseket

Az ipari parkok kialakítása és fejlesztése mellett másik fontos területnek a képzést és a szakképzést emelték ki. A város készített egy tanulmányt (Miskolc 4.0.), eszerint a tanulmány szerint a képzést, a szakképzést és az átképzést úgy alakították át, hogy a gazdasági szereplők igényeinek megfelelően dinamikusan tudják változtatni. A szakképzési rendszer átalakításában egészen az óvodáig nyúltak vissza, amelyben szerepe van a tehetséggondozásnak, a pályaorintentációnak egészen az egyetemig. Ide kapcsolódik a Miskolci Egyetemmel való közös gondolkodás, ami ugyancsak kiegészül a gazdasági élet szereplőivel.

További részletek a Privátbankáron olvashatók

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.