5p

Sok magyar otthonba fogadtak és fogadnak be ukrán menekülteket, akiknek csak nincs elég információjuk a menekültstátusz mibenlétéről, illetve arról, hogy a plasztikkártyával járó státusz milyen jogokkal és állami támogatással jár. Menekültügyi kisokos.

Eddig több mint 7 ezer ukrán menekült folyamodhatott menedékes státuszért a magyar hatóságokhoz, és párszáz ember állhatott könnyített eljárás révén munkába, ezért nem árt néhány dolgot tisztába tenni, amivel kapcsolatban a Magyar Helsinki Bizottság négy nyelvű tájékoztatóval is összeállított.

Az már talán közismert, hogy a 2022. február 24. után Ukrajnából elmenekült állampolgároknak a menekült státusz nem jár automatikusan, kérniük kell. A kérelmet személyesen kell beadniuk bármelyik határhoz közeli gyűjtőponton, de be lehet adni az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ügyfélszolgálati irodájában is. A hatóság 45 napon belül hoz döntést, amihez hivatalos okirattal bizonyítani kell, hogy ukrán állampolgár valaki, vagy egy ukrán állampolgár családtagja. Ám akkor is jár a védelem, ha nincs semmilyen hivatalos papír, csak akkor a hatóság részletesebben kikérdezi az illetőt.

Menekültek a záhonyi vasútállomáson Fotó: MTI
Menekültek a záhonyi vasútállomáson Fotó: MTI

A kormány döntött arról is, hogy az a magyar állampolgár, akinek állandó ukrán lakcíme van, ugyanazokra az ellátásokra jogosult, mint aki menedékes státuszt kap.

A Helsinki Bizottság azt az információt kapta a rendőrségtől, hogy ha valaki a státuszkérelem beadása után szállást vált, azaz elköltözik, akkor a menedékes kérvényező írjon a [email protected] emailre, megfelelően azonosítva magát az ügyiratszámával és jelezve az új címét.

A menedékes státusz egyébként egy plasztikkártya kiállításával jár, s 2023. március 4-ig érvényes. Ezek a jogok illetik meg ezek után a menekülteket:

 • Szállás, étkezés, orvosi ellátás: ha a kérelem benyújtásakor nincs állandó szállása valakinek (ahol hosszabb ideig maradhat), szólni kell a hatóságnak, ahogy arról is, ha saját családtagnál, vagy barátoknál tudja meghúzni valaki magát. A kérelem beadása után jár magyar orvosi ellátás.
 • Havi létfenntartási támogatás: nem folyik a csapból, hogy milyen támogatások illetik meg havonta a menekülteket, melyek a műanyag azonosító megszerzése után kezdődnek. Ezek a következők:

Felnőtteknek: 22 800 Ft fenntartási segély

Családi pótlék (amelyek megegyeznek a magyar állampolgároknak fizetett összegekkel):

 • ha a családban egy kiskorú gyermek van: 12 200 Ft
 • ha két kiskorú van a családban: 13 300 Ft/gyermek
 • ha egy kiskorút nevel egyedülálló szülő vagy egyedülálló anya:
  13 700 Ft
 • ha két kiskorút nevel egyedülálló szülő vagy egyedülálló anya:
  14 800 Ft/gyermek
 • 3 vagy több kiskorú van a családban: 16 000 Ft/gyermek
 • 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő: 17 000 Ft/kiskorú
 • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén: 23 300 Ft
 • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő estén: 25 900 Ft

 • Személyes okmányok ingyenes fordítása: az OIF kifizeti a személyes okmányok (születési és házassági anyakönyvi kivonat, iskolai végzettséget vagy szakképesítést bizonyító hivatalos papírok)lefordítását.  
 • Munkavállalás: bizonyos szakmákban külön engedély nélkül is lehet dolgozni, de a többi szakmában is könnyebb feltétellel lehet munkavállalási engedélyt kapni.
 • Gyermekek oktatása, óvodai, bölcsődei ellátása
 • Utazási kedvezmény: az OIF-nál kell kérni az ehhez szükséges igazolást, de a magyar vonatokon és a budapesti tömegközlekedésben enélkül az igazolás nélkül is ingyen lehet utazni a menekülteknek. Ehhez ukrán útlevél, ukrán személyi igazolvány vagy ukrán tartózkodási engedély szükséges.

Fontos tudni, hogy a menedékes részére az elismerő határozatban előírt megjelenési kötelezettség teljesítését követően folyósítják a havi rendszeres létfenntartási támogatást. Viszont az a menekült, aki az időközben felajánlott megfelelő munkahelyet nem fogadja el, a rendszeres létfenntartási támogatás folyósítását a menekültügyi hatóság megszünteti.

Menekülteket foglalkoztató munkahelyek támogatása

A kormány támogatást biztosít azoknak a feltételeket teljesítő munkaadóknak, akik menekültként érkező ukrán állampolgárokat foglalkoztatnak és hosszú távon gondoskodnak a megfelelő szállásukról, valamint a munkahelyre történő eljutásukról. Az ezt bevállaló cégek havonta 60 ezer forint támogatást kapnak a menekültként érkező ukrán állampolgárok foglalkoztatása esetén, míg gyermekeik után további 12 ezer forint jár nekik – részletezi a 86/2022. (III. 7.) kormányrendelet a menedékesek foglalkoztatásáról szóló rendeletet.  

Nyitott kérdések

A Magyar Helsinki Bizottság honlapján számos gyakran felmerülő kérdésre megtalálható a válasz, de az alábbiakra  még várják a választ az államtól, amely türelmet kért, mert jelenleg is folynak az egyeztetések:

 • Ha valaki iskolás, de majd felvételizik magyar egyetemre és felveszik szeptembertől, akkor is kap-e segélyt, ha ösztöndíja van?
 • Ha már egyetemre jár és Magyarországon átveszik és folytatja tanulmányait ideiglenesen itt, akkor is kap-e segélyt, ha ösztöndíja van?
 • Aki elmúlt 18 éves, de diák: az is csak gyerek pénzbeli juttatást kap vagy a felnőtt 22 800 forint/hó juttatást kapja?
 • Minden pénzbeli juttatás (a havi 22 800 forint, a cégeknek pedig a 60 000 forint) csak a plasztik kártya után lép érvénybe, vagy utólag is folyósítják?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!