2019. március 27. 09:19

Hová kerül a Magyar Nemzeti Levéltár és az Országos Széchenyi Könyvtár?

A tegnapi Hivatalos Értesítőben megjelent EMMI-utasítás értelmében 2019. március 1-től havi bruttó 600 ezer forint díjazásra jogosult a Nemzeti Alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, Hajnal Gabriella. A munkájáért eddig nem részesült juttatásban, de mostantól ekkora összeg illeti meg, egészen mandátuma lejártáig, idén szeptember 1-ig - derül ki a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által jegyzett utasításból.

Készül az új alaptanterv és már fizetés is jár a készítőjének Készül az új alaptanterv és már fizetés is jár a készítőjének

A miniszteri biztos kinevezéséről szóló, idén év eleji EMMI-utasítás alapján a mandátum 2019. január elsejétől indult, és a tevékenység ellátásáért Hajnal Gabriellát nem illette - volna - meg díjazás. Néhány hónap elteltével azonban a miniszter úgy döntött, hogy ezen a helyzeten változtatni kell.

A januári keltezésű utasítás értelmében a miniszteri biztos dolga

  • a kerettantervek elkészítésének koordinálása, szakértőkkel történő egyeztetése, elfogadásra történő előkészítése;
  • a Nemzeti Alaptanterv bevezetésének előkészítése, az arra kijelölt köznevelési intézményekben történő elindítása, az eredmények függvényében a szükséges korrekciók elvégzése;
  • a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó tananyagfejlesztés koordinálása, kapcsolattartás az  érintett szakmai szervezetekkel.

A tegnapi közzététel egy másik miniszteri biztos munkáját is érdemben befolyásolja. A "stratégiai céltámogatások hatékonysága és eredményessége elősegítésének ágazatközi koordinációja" céljából tavaly év végén miniszteri biztossá kinevezett Galik Gábor mandátuma másfél évvel rövidebb lesz, mint kinevezésekor meghatározták. A tavaly decemberi EMMI-utasítás értelmében Galik kinevezése 2018. november 1-től 2020. október 31-ig tartott volna. A tegnapi közzététel alapján viszont jóval hamarabb, már idén április 30-án véget ér a megbizatása. Ennek megfelelően nem jövő év októberére ír elő jelentéstételi kötelezettséget az elvégzett munkáról a miniszter, hanem idén április végéig.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Ennek okát nem fedik fel a Hivatalos Értesítőben, de az utasítás átrendezi a feladatköröket is, ami, tekintettel arra, hogy alig több, mint egy hónap van vissza a mandátumból, nehezen érthető. Mint ahogy az is, hogy miért írnak elő a miniszteri biztosnak "havonta" írásbeli jelentétételi kötelezettséget az utasításban.

Mindenesetre a feladatok átrendezésének részeként már nem tartozik Galik felelősségi körébe, hogy "munkája során együttműködjön a Modern Települések Fejlesztéséért, valamint a  Kiemelt Budapesti Fejlesztésekért és Nemzetközi Sportpályázatokért Felelős kormánybiztossal".

Nem dolga továbbá, hogy "ellássa a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program tárcát érintő megvalósításával kapcsolatos teendőket".

Megfejtésre vár az a módosítás, melynek értelmében nála marad ugyan "a nemzeti gyűjtemények megújításával kapcsolatos tárca- és ágazatközi feladat, különösen a  Magyar  Nemzeti Levéltár és az  Országos Széchenyi Könyvtár fejlesztésének tárcák közötti összehangolása", ám ebből a részből kikerült - hatályát vesztette -, hogy az említett intézmények "piliscsabai, valamint a  Budai Vár területén megvalósuló" fejlesztéseiről van szó.

Ez akár utalhat arra is, hogy más megoldáson gondolkodik a kormányzat.