<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A hétfő legfontosabb eseményei.

 • "A Donyec-medencében most zajló tragédia annak a nacionalista, neonáci rezsim tevékenységének az eredménye, amely 2014-ben erőszakkal ragadta magához a hatalmat, majd katonai műveleteket indított Donyec-medencében. Kétszer indított el ott nagyobb katonai műveletet tüzérség, légierő, nehéz haditechnika és egyebek alkalmazásával. És még mindig ez történik" - mondta Putyin. Azt hangoztatta, hogy Oroszországnak "kötelessége segíteni" és védelmére kelni a Donyec-medence lakosságának. "Minden kísérletünk a probléma békés megoldására kudarcot vallott a kijevi rezsim álláspontja miatt" - fogalmazott az orosz elnök, aki méltatta az orosz hadsereg bátorságát.
   
 • Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 287 repülőgépet, 152 helikoptert, 1877 drónt, 372 légvédelmi rakétarendszert, 4822 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 825 többszörös rakétavetőt, 3368 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5304 katonai járművet semmisítettek meg.
   
 • Befejezte munkáját és elutazott a zaporizzsjai atomerőmből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének négy tagja, de ketten még maradtak a nukleáris létesítményben - erősítette meg az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat hétfőn a Telegram üzenetküldő portálon. Az Enerhoatom úgy tudja, hogy a két ellenőr állandó jelleggel fog dolgozni az atomerőműben.

Maradt két ellenőr. Fotó: EnergoatomMaradt két ellenőr. Fotó: Energoatom

 • A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzői az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint megerősítették, hogy az ukrán erők ellentámadása érezhetően jól halad az ország déli és keleti részében. Az ukrán csapatok több irányban nyomulnak előre a herszoni régió nyugati részén, és megerősítették a terület feletti ellenőrzésüket a Sziverszkij-Donyec folyó túlpartján, Donyeck megyében - írták jelentésükbe az amerikai elemzők. Az ISW előrejelzései szerint az oroszok időről időre ellentámadásba lendülnek és visszafoglalják az elvesztett állások egy részét, és természetesen heves tüzérségi és légitámadásokat hajtanak végre a felszabadított települések és az előrenyomuló ukrán csapatok ellen.
   
 • Hazaárulás vádjában bűnösnek találta és 22 évi fegyházbüntetésre ítélte a moszkvai városi bíróság hétfőn Ivan Szafronovot, a Roszkoszmosz vezérigazgatójának tanácsadóját, a Kommerszant és a Vedomosztyi lapok volt katonai szakíróját. A TASZSZ hírügynökség szerint hazaárulás ügyében ez volt az orosz bíróságok gyakorlatában az utóbbi évek legsúlyosabb ítélete. Halmazati büntetésként a 32 éves Szafronovra még félmillió rubel (több mint 3 millió 300 ezer forint) bírságot és a szabadulás utáni kétévi mozgásszabadság-korlátozást kapott. Az ügyészség eredetileg azt kérte, hogy a vádlottat 24 évre ítéljék az 500 ezer rubeles pénzbírság mellett.
   
 • Az EU fogyóban van a fegyverkészletekből, miközben a tagországok továbbra is küldenek fegyvereket és lőszereket Ukrajnának - mondta Josep Borell, az EU külügyi vezetője. Borell az európai törvényhozókkal folytatott vita során sürgette a tagállamokat, hogy jobban hangolják össze a katonai felszerelésekre fordított kiadásaikat.
   
 • Oroszország Európába irányuló gázszállítása nem fog teljesen újraindulni mindaddig, amíg a "kollektív nyugat" fel nem oldja a Moszkva elleni szankciókat az ukrajnai invázió miatt - közölte hétfőn a Kreml. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője az EU, Egyesült Királyság és  Kanada szankcióit tette felelőssé azért, mert Oroszország nem szállít gázt a kulcsfontosságú Északi Áramlat 1 vezetéken. "A gázszállítás problémái a nyugati országok hazánk és több vállalat ellen bevezetett szankciókból adódtak" - mondta Peszkov az Interfax hírügynökség szerint. Peszkov megjegyzései a Kreml eddigi legélesebb követelései, hogy az EU vonja vissza a szankcióit, cserébe Oroszország újraindítja a gázszállítást a kontinensre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.