4p

Külföldi milliárdosok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy Magyarországon egy vagyonkezelő alapítványban helyezzék biztonságos helyre a pénzüket. Van, aki élt is a csábító lehetőséggel.

Nemcsak a leggazdagabb magyarok, hanem külföldi milliárdosok számára is vonzó konstrukció lett az Orbán-kormány által kitalált vagyonkezelő alapítvány. Bírósági adatok szerint tavaly december 22-én jegyezték be az Arimatheai József Vagyonkezelő Alapítványt, az alapítója pedig az olasz Vincenzo Trani.

Az üzletember kevesek számára lehet ismerős, pedig nem akárkiről van szó. Még éppen az orosz-ukrán háború kezdete előtt, 2022. januárban Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszas videókonferenciát tartott a legnagyobb olasz cégekkel. A több mint kétórás megbeszélésen a Kreml közlése szerint a moszkvai kormány több tárcavezetője is részt vett, közöttük a pénzügyi, az ipari és kereskedelmi, az energetikai miniszter, valamint a kőolajipari cég, a Rosznyefty első számú embere, Igor Szecsin. Az olasz-orosz kereskedelmi kamara elnökeként pedig éppen Vincenzo Trani nyilatkozott: szerinte a videókonferencián a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatok legaktuálisabb kérdéseiről volt szó, a kölcsönös együttműködés bővítése lehetőségeivel.

Rubel helyett euró. Fotó: Pixabay
Rubel helyett euró. Fotó: Pixabay

Tehát Trani az olasz-orosz kereskedelmi kamara elnöke, számos üzleti érdekeltsége van Oroszországban, most pedig éppen Magyarországon gründolt egy vagyonkezelő alapítványt érdekes célokkal:

  1. Az alapító által rendelt vagyon hosszútávú kezelése, az ebből származó jövedelemből az alapító okiratban megjelölt feladatok megvalósítása.
  2. A keresztény egyházak bármely felekezetéhez tartozó papok, szerzetesek, apácák, egyházi és világi misszionáriusok és hitoktatók bármely országban végzett tevékenységének, karitatív jellegű projektjeinek, valamint oktatásának támogatása. 

Bírósági papírok szerint szép nagy összeget pakoltak bele az alapítványba: mintegy 55 milliárd forintnak megfelelő eurót, plusz a Mikro Kapital Group részvényeit. A Mikro Kapital Hungary Kft. egyik ügyvezetője Vincenzo Trani, a másik az orosz Valeria Elfimova. A Luxemburgban bejegyzett anyacég – melynek Kahasztánban, Fehéroroszországban, Oroszországban, Moldovában és Svájcban is vannak érdekeltségei -, innovatív mikrofinanszírozási és hatásfinanszírozási szolgáltatásokat nyújt. A magyar leánycég saját tőkéje éppen 55,3 milliárd forint volt 2022-ben.

Vincenzo Trani elérhető életrajza szerint rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkezik a putyini Oroszországban. A háború kitörésekor sorra mondtak le a vezető európai politikusok az orosz cégek igazgatóságaiból. Például Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, a centrista Italia Viva párt szenátora az orosz katonai akcióra reagálva kilépett a Delimobil, Oroszország legnagyobb autómegosztó szolgáltatójának igazgatótanácsából, amelyet Trani alapított. Az autómegosztó cég éppen belépett volna a moszkvai tőzsdére, de a tőzsdei bevezetést a növekvő geopolitikai feszültségek miatt elhalasztották.

Az olasz üzletember eleve sokáig Moszkvában élt, de 2022 nyarán új lakcíme lett Budapest belvárosában.

Díszes társaság tagja lett ezzel Trani, hiszen lapunk írta meg, hogy bevehetetlen erődként védik a jövőben a leggazdagabb magyarok pénzét azok a vagyonkezelő alapítványok, amelyeket többnyire 2023 második felében építettek fel. A NER legkedvesebb vadászterületei közül az alapítványi átpakolás érintette a mezőgazdaságot, az ingatlanpiacot, a kaszinókat és a dohánypiacot, de most már megérkezett talán a legszimbolikusabbnak számító labdarúgás környékére is.

A kormány szerint a vagyonkezelő alapítványokat nem az adóelkerülés miatt szerették meg az ország legtehetősebb vállalkozói. Az adószakértők szerint viszont a magánalapítványokhoz számos adózási előny kapcsolódik, amelyek miatt megérheti a hosszú távú vagyontervezés ezen formáit választani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!