Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Beindultak a célzott, állami tesztelések, hamarosan kiderül, mekkora a tünetmentes dolgozók pozitivitási aránya a szociális és pedagógiai intézményekben, hangzott el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A hétfői operatív törzs sajtótájékoztatót Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára kezdte, aki az oktatási redszer legfontosabb koronavírus-információit közölte. Elmondta: jelenleg az ország 71 iskolájában van rendkívüli szünet, ezek közül az 1-8. osztályos, tehát általános iskolák kevesebb mint 3 százalékot tesznek ki. A középiskolákban digitális rendben folyik az oktatás.

431 helyszínen döntöttek tantermen kívüli digitális munkarendről, az általános iskolák részesedése ebből 16 százaléknyi. 43 esetben nem egy-egy osztály, hanem a teljes intézmény érintett. 314 óvodában kellett valamilyen intézkedést meghozni, ez az összes óvoda 10 százaléka. Döntően 1-1 csoportról van szó az intézményekben, összesen 178 óvodai csoportban kellett intézkedni.

Az oktatási rendszerben 12 éves korig 4 százalékos a fertőzöttek aránya. Gyerekeknél az esetek 51 százalékában egy fertőzöttről van szó, 91 százalékában 1-5 fertőzöttről. Pedagógusoknál 63 százalékban egy fertőzöttet, 97 százalékban 1-5 fertőzöttet találtak.

Maruzsa ezután arra tért át, hogy ma kezdődött az ingyenes, önkéntes tesztelés a nevelésiu-oktatási intézményekben, péntekig összesen 191 ezer főt tesztelnek majd le. Lesz átfogó értékelés is, de nem napi értékeléseket kell várni, hanem majd a jövő hét folyamán tesznek közzé egy összesítést a hét folyamán begyűjtött adatokból.

Müller Cecília

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy az állami tesztelés önkéntes ugyan, de minél többen kérvényezzék azt, ha lehet. Elmondta, hogy ennek keretében antigén alapú tesztelés folyik, melynél a mintavételi eszköz kicsit más, mint a PCR-es tesztelésnél. Így néz ki: lenyúlnak az orron át pálcikával a garatig. Igyekeznek olyan sejteket nyerni, melyekben a vírus fehérjéje jelen van - ezek a tesztek a fehérjéket mutatják ki. Az eredményük 15-20 percen belül megvan.

Müller elmondta, hogy ez a célzott tesztelés arról ad tájékoztatást, hogy a tünetmentesek között is azt a pozitivitási arányt találjuk-e, mint amit külfüöldön láttunk. Ez kint 1-1,5 százalékos.

A napi statisztikákról Müller azt mondta, az elhunytak száma körülbelül a 100-as nagyságrendet közelíti már napok óta. Az áldozatok életkora mára virradóra 31-95 között volt. A legfiatalabb áldozat súlyos megbetegedésben szenvedett - de a tegnapi halottaknál mind volt valamilyen krónikus megbetegedés.

Müller az oltóanyag-fejlesztésről azt mondta, 170 kutatóműhelyet tart most számon a WHO, ahol utolsó, utolsó előtti fáziusban vannak az oltóanyagok. Úgy tűnik, hogy a befutók közül néhányból már decemberben oltani fognak, de jövő év elején, első negyedévében kezdődhet el tömegesen a védőoltások adása.

Müller Cecília a november 17-i sajtótájékoztatón. Forrás: M1 / Youtube
Müller Cecília a november 17-i sajtótájékoztatón. Forrás: M1 / Youtube

Az országos tisztifőorvos szerint az influenza-védőoltások felnőttekre vásárolt részének 74 százalékát oltották el eddig, már ami az első szállítmányt illeti. Pénteken újabb szállítás volt, Budapesten a legnagyobb a kereslet, vidékre a hét első felében megy az utánpótlás. A szülők november végéig feltétlenül jelezzék az oltóanyag-igényüket a gyerekük számára, hívta fel a figyelmet Müller.

Európában és nálunk is kicsit lassul a kórházban kezeltek számának emelkedése, de a számaink attól még magasak, és az egészségügyi ellátórendszer extrém terhelését mutatják.

Kiss Róbert

A rendőr alezredes felhívta a figyelmet, hogy már éles az újabb kormánydöntés, amely ingyenes parkolást biztosít reggel 7 és este 7 között a parkolóházakban is.

A hétvégi rendőri intézkedésekről szólva Kiss elmondta, hogy

  • 1022 személy ellen intézkedtek maszkviselési szabályok megsértése miatt
  • 7532 ellen összesen, szeptember óta
  • 850 fő közterületi maszkviselési szabályok megsértése miatt került fókuszba
  • 38-an tömegközlekedési eszközön, megállóban
  • 134-en a boltokban vétettek a maszkos szabályok ellen
  • 6 vendéglátó egységet zártak be ideiglenesen a hétvégén
  • 71-nél tartanak eddig összesen

Példa: Tatán nyitva volt egy étterem, ott három vendég maszk nélkül beült, evett-ivott. 30 napos bezárás járt érte. Budapesten 5 bezárás volt a hétvégén, vegyesbolt, pizzéria, italbolt, borozó és szépségstúdió volt köztük. Összesen 21 személlyel szemben történt intézkedés. Egy 20. kerületi italbolt esete kiemelkedik: 7 személy tartózkodott bent maszk nélkül, szeszeltek, a tulaj is ott volt, maszk nélkül, és épp egy személyt szolgált ki itallal a boltjában, amikor megérkeztek a rendőrök.

Kijárási tilalom megszegése miatt a hétvégén

  • 1240 fővel sezmben intézkedtek
  • nov 4. óta 5660-al szemben

Sajtós kérdések

Télen több vírus terjedését gátolják a mínuszok. A koronavírusét is? Müller nem tudott bíztató szavakat mondani, úgy tűnik, ez egy ellenálló vírus, nem várnak különösebb változást a fertőzőképességet tekintve.

A koronavírusban elhunyt családtagja megválaszthatja-e a temetés módját? Hamvasztani kell? Nem kell hamvasztani, mindenki az alap jogszabály szerint dönthet.

Ha valaki másik városban van orvosi viszgálaton, és nem ér haza 20 óráig, akkor az szabályszegés? Kiss: ha valaki életvédelmi célból hagyja el a szálláshelyét tiltott időben, az nem szabályszegés, tehát ha az orvos ezt igazolja, akkor az egyén mentesül a szankciók alól.

Milyen hatással vannak eddig a szigorítások, mi lesz az ünnepekkel? Müller: legkorábban két hét múlva látszik meg az eredmény a szigorítások bevezetése után. Ennek megfelelően szerdán tárgyalja újra a kormány a helyzetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.