Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen.

Jövünk le a platóról, de még gyorsabban is lejöhetnénk, ha még többen kérnék az oltást - ez volt az egyik fontos üzenete az operatív törzs mai tájékoztatójának. Ha nem is látványos ütemben, de javulnak a járványügyi adatok - az új fertőzöttek száma az előző héten 21 százalékkal csökkent a korábbi héthez képest - de a kórházban kezeltek száma még mindig magas, és a szennyvízminták (melyek Miskolcon enyhe romlást, Debrecenben enyhe javulást jeleznek) is azt mutatják, hogy ugyan nem rosszabbodik a helyzet, de még mindig sokan hordozzák a vírust - figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A következő órákban sok százezer vakcina (Pfizer, Astra, kínaiak) érkezik Magyarországra, így erről az oldalról nem látszik akadálya az átoltottság növelésének, sokkal inkább az oltási kedv javulása tudna további kedvező változást eredményezni. Müller egyébként elégedetten számolt be arról, hogy a magyar lakosság 33,4 százaléka kapta már meg az oltást - szerinte ezzel hozható összefüggésbe a járványügyi adatok javulása -, miközben az Európai Unió átlaga 18,5 százalék. Itthon az oltásra jelentkező, 65 év felettiek 90 százaléka esett már át a vakcina beadásán, a fiatalabb korosztályok átlaga pedig 53 százalék (értelemszerűen az oltában már részesültek aránya magasabb a regisztráltakhoz mérten, mint a teljes lakosságra vetítve).

A tájékoztatón szó esett arról, mi a teendő a covidos betegekkel, ők kaphatnak-e oltást. Müller Cecília közölte, hogy az akut esetekben szó sem lehet oltásról. A betegségek átesettek oltására nincsenek egységes nemzetközi ajánlások, itthon azt a protokollt követik, hogy ha enyhén zajlik a betegség, akkor - mivel kevés ellenanyag képződik ezeknek az embereknek a testében - a gyógyulást követően őket be lehet oltani. A súlyosabb esetekben viszont  ki kell várni a 3 hónapot, mivel ez idő alatt védettnek minősül a páciens, egy védőoltás beadása ebben az időszakban visszafoghatja a szervezet védekezési válaszát. Végső soron mindig az oltóorvosnak kell döntenie, a kórelőzmények ismeretében.

Kiss Róbert alezredes szerint közeledik az időpont, amikor elérjük a 3,5 millió beoltottat, ebben az esetben pedig a belügyminiszter - mint az operatív törzs vezetője - egyedi közigazgatási határozatot tesz közzé a a Magyar Közlönyben, amely megnyitja az utat a védelmi intézkedések második fokozata előtt. Ezt követően a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 és este fél tíz között fogadhatnak vendéget, akiknek nem kötelező maszkot viselniük. A belső térben viszont igen, ott egyébként csak az étel, ital megrendelése idejéig, illetve a mellékhelyiség felkereséséig tartózkodhatnak. Az üzlet alkalmazottjának viszont kötelező a maszkviselés. Az üzemeltetőt, ha vét a szabályok ellen, akkor 100 ezertől egymillió forintig terjedő bünetéssel sújthatják, de a vendég is kaphat egy csekket 5000-től 500 ezer forintig terjedő összegről.

A rendőri intézkedések közül érdemes kiemelni annak a balotaszállási presszónak az esetét, amelyet ideiglenesen egy évre bezáratott a hatóság, mert a Bács-Kiskun megyei egység több alkalommal is vétett a védelmi intézkedésekkel szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.