2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az utolsó pillanatban tette közzé a Pénzügyminisztérium az elemzését, amelyben lesújtó adatokat olvashatunk.

Közzétette legújabb, középtávú prognózisát a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium. A dokumentumot, amelyet év végéig kell nyilvánosságra hozni, december 30-án este töltötték fel a minisztérium honlapjára. Nem elképzelhetetlen, hogy ezzel az is volt a célja a kormányzatnak, hogy minél kevesebb nyilvánosságot kapjon a dokumentum, ugyanis abban elég elszomorító adatok szerepelnek a gazdaság 2023-as teljesítményéről, illetve az államháztartás helyzetéről.

A HVG és a Portfolio összegzése szerint a legfontosabb adatok a következők:

 • 0,4 százalékkal esett vissza 2023-ban a magyar GDP
 • 5,9 százalék lett a GDP-arányos államháztartási hiány - ez nemcsak az eredeti, 3,9 százalékos tervet haladta meg jócskán, de az utolsó őszi, 5,2 százalékos becslést is
 • 17,6 százalékos lett az infláció éves értéke
 • 14,5 százalékkal nőtt a bruttó bértömeg
 • Az utolsó két adatból kiszámolható, hogy 3,3 százalékkal esett vissza az egy főre jutó nettó reálbér
 • 2 százalékkal csokkent a háztartások fogyasztása

 • 4,8 százalékkal esett vissza az import, míg 0,4 százalékkal nőtt az export értéke

A hatalmas államháztartási hiány okaiként pedig a következő tételekre mutathatunk rá:

 • 320 milliárd forinttal kevesebb adót fizettek be a társaságok a tervezettnél
 • 1137 milliárd forinttal maradtak el a fogyasztáshoz kapcsolt adókból (elsősorban áfa) származó bevétel a tervezettől, és a magas infláció ellenére nominálisan is mindössze 300 milliárddal haladják meg a tavalyi adatot (8718 után 9050 milliárd)
 • A lakossági befizetések is 120 milliárddal kevesebbnek bizonyultnak a vártnál
 • Az Európai Uniótól 400 milliárd forinttal érkezett kevesebb a tervezettnél

Jövőre, azaz 2024-re egyébként sokkal szebb képet rajzol fel a dokumentum: 3,6 százalékos GDP-növekedés mellett 2,9 százalékos államháztartási hiányt várnak - igaz ez utóbbi adat előzetesen nem is lehet magasabb az uniós elvárást jelentő 3 százaléknál.

A távolabbi kilátások tekintetében a következő évekre 4,7 százalékos reálbérnövekedést vár a kormány, az inflációt jövőre 5,2, 2025-től pedig 3 százalék körülre becsüli a minisztérium.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!