1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, mire lenne jelenleg szükség.

Vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára, és helyre kell állítani a pénzügyi stabilitást, a költségvetés egyensúlyát - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerda este Budapesten, az Exim Awards díjátadó gálán.

Nagy Márton a célt is megnevezte az Exim Awards gáláján
Nagy Márton a célt is megnevezte az Exim Awards gáláján
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az idei évben 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható, amely jövőre 4 százalékra emelkedhet, míg a költségvetési hiány 2026-ra 3 százalék alá eshet a tavalyi 6,5 százalékról. 2026-ra a magyar gazdaság ismét elérheti az utolsó békeév teljesítményét, 4 százalékos növekedéssel, 3 százalék alatti hiánnyal és inflációval, pozitív fizetési mérleggel és remélhetőleg alacsony jegybanki kamattal - hangsúlyozta.

Az export lesz a nagy kérdés

A 2024-es növekedési kilátásokról azt mondta, hogy a belgazdaság - élelmiszer, építőipar, kereskedelem, logisztika - "teljesítménye rendben lesz", a nagy kérdés az export, amely a német és az európai gazdasági kilátásoktól, valamint az elektromos autózás jövőjétől függ, ami "korántsem olyan biztos, mint fél évvel ezelőtt".

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!