<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Sajnos a globális folyamatok hatásai alól nem tudjuk kivonni magunkat.

Magyarországon az infláció nyolcvan százalékban globális eredetű, az energia- és gabonaárak emelkedése áll a háttérben - idézte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen elhangzott szavait szerdai számában a Magyar Hírlap.

A cikk szerint a miniszter arról beszélt, hogy a múlt napok forintgyengülése globális folyamatok eredménye, és a múlt pénteken megjelent májusi amerikai inflációs adatokra vezethető vissza.

A globális folyamatok hatása alól Magyarország sem tudja kivonni magát, a forint árfolyamát is ezek a folyamatok mozgatják - mondta Nagy Márton, aki a cikk szerint felhívta a figyelmet arra, hogy növekszik az inflációs feszültség, és emellett épül fel egy recessziós kockázat, valamint ezek nyomán emelkednek a kötvényhozamok, ami újabb kihívást okoz a régiós országok mellett a dél-európai államoknak is.

A miniszter szerint ha az ukrajnai háborúnak nem lesz vége, akkor a 2023-as év nehezebb év lesz, mint a 2022-es, minden attól függ, hogy mikor ér véget a konfliktus - olvasható a lapban.

(MTI)