<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzet hasábjain fejtette ki az inflációval és a háborúval kapcsolatos véleményét. 

"Ma már jobban kell félnünk a globális gazdasági visszaeséstől, mint az inflációtól" – írja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben megjelent cikkében. A miniszter szerint az infláció nem csupán növekszik, de nem tudni, hol és mikor tetőzik majd. Ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedési kilátások romlanak, a recessziós kockázat emelkedik. Mint írja, az Egyesült Államokban „extrém stagfláció” azaz 10 százalék fölötti infláció és recesszió fenyeget, ez pedig az egész világra ki fog hatni.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési-miniszterjelölt beszél a meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: MTI/Kovács Attila
Nagy Márton gazdaságfejlesztési-miniszterjelölt beszél a meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Nagy Márton cikkében leszögezi: a kedvezőtlen gazdasági helyzet külső okok következménye, Amerikában ugyanis valószínűleg a gazdaság mesterséges válságba döntésével fogják letörni az inflációt, miközben Európa „teljesen felesleges szankciós háborúba sodorta magát”. Nagy szerint ez utóbbi súlyosbítja az energiaválságot és az inflációt.

A miniszter cikkében felsorol néhány, szerinte helytelen külföldi választ az inflációra, az elszállt energiaárakra és a válságra. Például, hogy a holland kormány arra kéri az embereket, ne zuhanyozzanak öt percnél tovább, Olaszországban korlátozzák a fűtést és a légkondicionálást a közhivatalokban, az Egyesült Államokban a jegybanki feladatokat ellátó Fed vezetői eltökéltnek tűnnek: addig kell emelni az alapkamatot, amíg az infláció növekedése meg nem áll, az Európai Központi Bank viszont nem tud kamatot emelni, mert a dél-európai országok csődbe mehetnek miatta.

Nagy Márton kifejti, hogy ezzel szemben a magyar kormány fenntartja az ársapkákat, a rezsicsökkentést, amely utóbbit az extraprofitadón keresztül a cégekkel fizettetik meg.

A miniszter szerint nem szabad az inflációt úgy megfékezni, hogy ezzel a gazdaságot taszítják recesszióba.

A cikket végül a kormány üzenetével fejezi be, miszerint az infláció a háború következménye és az egyetlen megoldás a béke.