2020. május 14. 08:33
mfor.hu

A kormány a veszélyhelyzetre tekintettel rendezgette egy kicsit az egyházak és a nemzetiségek pénzét - de ennek most csak az egyházak örülhetnek.

A friss Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány 1,16 milliárd forint egyszeri jelleggel történő átcsoportosítását rendeli el azonnali hatállyal. Az egyházi személyek eszközellátásának támogatása 200 millió forinttal csökken, a nemzetiségi támogatások összegéből pedig 964 millió forintot vesz el a kormány. 

A több mint 1,1 milliárd forintos összeg legnagyobb részét, közel 1,06 milliárd forintot az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások javára adja oda a kormány, de a maradék 107 millió forint sem kerül messzire: egyházi közfeladatellátási és közösségi célú beruházások támogatását szolgálja majd. Március közepén egyébként már megtámogatta 2,7 milliárd forinttal az egyházi épített örökség védelmét a kormány - az összeg akkor a rendkívüli kormányzati tartalékból lett átcsoportosítva.

A felújított józsefvárosi Szent József-plébániatemplom 2020. április 30-án. A külső rekonstrukció 800 millió forint állami támogatásból valósult meg, a belső felújításra pedig 400 milliós állami támogatásból kerül sor. MTI/Mohai Balázs A felújított józsefvárosi Szent József-plébániatemplom 2020. április 30-án. A külső rekonstrukció 800 millió forint állami támogatásból valósult meg, a belső felújításra pedig 400 milliós állami támogatásból kerül sor. MTI/Mohai Balázs

Az egyházi és nemzetiségi támogatások kezelése egyébként 2018 szeptembere óta a Bethlen Gábor Alapkezelő hatásköre (ahogy honlapjukon írják, a Bethlen Gábor Alap egy elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése). Az Alap honlapján közzétett táblázat szerint egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra 2020-ban eddig 958 millió forintot ítéltek oda 134 projektre - ezek között túlnyomó részt templom-felújítási és restaurálási munkálatok szerepelnek. A legkisebb megítélt támogatás nem éri el a 800 ezer forintot, 16 esetben pedig a pályázható maximumot, 15 milló forintot ítéltek meg.

A 2020. évi központi költségvetésben ezen a soron alapból 7,3 milliárd forint szerepelt, ezt egészítették ki az eddigi átcsoportosítások újabb milliárdokkal.

A határozat címe szerint a mostani átcsoportosítás a veszélyhelyzetre tekintettel szükséges, ezt azonban a határozat nem fejti ki bővebben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.