2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány a veszélyhelyzetre tekintettel rendezgette egy kicsit az egyházak és a nemzetiségek pénzét - de ennek most csak az egyházak örülhetnek.

A friss Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány 1,16 milliárd forint egyszeri jelleggel történő átcsoportosítását rendeli el azonnali hatállyal. Az egyházi személyek eszközellátásának támogatása 200 millió forinttal csökken, a nemzetiségi támogatások összegéből pedig 964 millió forintot vesz el a kormány. 

A több mint 1,1 milliárd forintos összeg legnagyobb részét, közel 1,06 milliárd forintot az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások javára adja oda a kormány, de a maradék 107 millió forint sem kerül messzire: egyházi közfeladatellátási és közösségi célú beruházások támogatását szolgálja majd. Március közepén egyébként már megtámogatta 2,7 milliárd forinttal az egyházi épített örökség védelmét a kormány - az összeg akkor a rendkívüli kormányzati tartalékból lett átcsoportosítva.

A felújított józsefvárosi Szent József-plébániatemplom 2020. április 30-án. A külső rekonstrukció 800 millió forint állami támogatásból valósult meg, a belső felújításra pedig 400 milliós állami támogatásból kerül sor. MTI/Mohai Balázs
A felújított józsefvárosi Szent József-plébániatemplom 2020. április 30-án. A külső rekonstrukció 800 millió forint állami támogatásból valósult meg, a belső felújításra pedig 400 milliós állami támogatásból kerül sor. MTI/Mohai Balázs

Az egyházi és nemzetiségi támogatások kezelése egyébként 2018 szeptembere óta a Bethlen Gábor Alapkezelő hatásköre (ahogy honlapjukon írják, a Bethlen Gábor Alap egy elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése). Az Alap honlapján közzétett táblázat szerint egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra 2020-ban eddig 958 millió forintot ítéltek oda 134 projektre - ezek között túlnyomó részt templom-felújítási és restaurálási munkálatok szerepelnek. A legkisebb megítélt támogatás nem éri el a 800 ezer forintot, 16 esetben pedig a pályázható maximumot, 15 milló forintot ítéltek meg.

A 2020. évi központi költségvetésben ezen a soron alapból 7,3 milliárd forint szerepelt, ezt egészítették ki az eddigi átcsoportosítások újabb milliárdokkal.

A határozat címe szerint a mostani átcsoportosítás a veszélyhelyzetre tekintettel szükséges, ezt azonban a határozat nem fejti ki bővebben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!